Rówanie z pierwiastkami
hornyxx: Proszę o rozwiązanie równania z wytłumaczeniem. Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac.
3x− 2√3=6 −x√3
26 maj 18:25
hornyxx: Proszę o wytłumaczenie jeszcze jednego zadania.
a) (2a−b)2 − (2a+b)(2a−b) − 4b(2b−3a) +a=
b) (4+3y)y + (2−y)(y−2) − 5y=
26 maj 18:28
Mila:
1)
3x− 2√3=6 −x√3
3x+x√3=6+2√3
x*(3+√3)=6+2√3 / *(3−√3)
x*(32−(√3)2)=(6+2√3)*(3−√3)
x*6=18−6√3+6√3−2*3
6x=18−6
6x=12
x=2
===
26 maj 20:06
Mila:
b)
(2a−b)2 − (2a+b)(2a−b) − 4b(2b−3a) +a=
=4a2−4ab+b2−(4a2−b2)−8b2+12ab+a=
=4a2−4ab+b2−4a2+b2−8b2+12ab+a=
=a+12ab−6b2
26 maj 20:13
Eta:
c) 4y+3y2+2y−4−y2+2y−5y=........
26 maj 20:18