Zapisz bez użycia symboli wartości bezwzględnej
Hdh: |3x − 6| + 4 |x − 8| − |2x+1| dla x € 2, 6
Kompletnie nie rozumiem co robić z tym x € 2,6
Proszę o pomoc.
Krok po kroku.
Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś wyjaśnił każdy krok co i jak
26 maj 15:07
wredulus_pospolitus:
x∊ (2;6) oznacza, że:
3x − 6 ≥ 0 więc |3x−6| = 3x−6
x−8 < 0 więc |x−8| =

2x+1 > 0 więc |2x+1| =
26 maj 15:09
Hdh: Nie rozumiem.
Proszę cię.
Mógłbyś to wytłumaczyć dokładniej a potem przedstawić przebieg rozwiązywania tego?
26 maj 15:12
Jerzy:
Poczytaj definicję wartości bezwzględnej.
26 maj 15:14
wredulus_pospolitus:
ale czego nie rozumiesz?
skoro x∊(2;6)
to znaczy że x>2 tak? TAK
więc 3x−6 > 3*2 − 6 = 0
analogicznie
skoro x∊(2;6)
to znaczy że x<6 tak? TAK
więc x − 8 < 6 − 8 = −2 < 0
a co z 2x+1
26 maj 15:15
Jerzy:
Te wyrażeni nie zmieniają znaku w całym przedziale.
26 maj 15:18
Hdh: Czyli po prostu opuszczam nawiasy i redukuje wyrazy podobne w tym zadaniu tak?
26 maj 15:27
wredulus_pospolitus:
opuszczasz ale ALBO ZMIENIASZ ZNAK ALBO NIE w zależności od .... czego

26 maj 15:28
Jerzy:
Przeczytałeś definicję ?
26 maj 15:30
Hdh: Wiem, że zmieniam znak lub nie zmieniam.
Chodzi mi o x € (2;6)
Nie wiem czy mam wstawić dwa czy 6 jako x i wtedy zobaczyć czy wyjdzie 0 czy ujemna czy
dodatnia i wtedy opuszczać
Nie wiem jakie licxby wstawić w x by zobaczyć czy opuszczam bez zmian czy nie
26 maj 16:39
Bleee: Przeabalizij co zostało Tobie napisane o 15.15
26 maj 16:49
Bleee:
Mozesz wstawić i x=2 i x=6 dla każdego nawias i stąd wyciągać wnioski
26 maj 16:50
Jerzy:
Spróbuj określić znak wyrażenia pod modułem dla przykładu : | − x + 2 |
26 maj 16:59
Hdh: |3x − 6|
wstawiam x=2
Więc
|6 − 6|
Wychodzi 0
Więc co dalej?
Ten przykład w takim razie będzie przepisywany bez zmian?
26 maj 17:07
Hdh: Wychodzi zero.
Wartość bezwzględna może wynosić zero.
Czyli sprawdziłem to i przepisuję bez zmian ten moduł tak? Opuszczam ten moduł bez zmian
26 maj 19:19
Jerzy:
Chcesz pomocy, to odpowiedz na pytanie 16:59, a nie zadawaj głupich pytań.
26 maj 19:22
Hdh: Pod modułem?
A nie przed modułem?
26 maj 19:27
Jerzy:
Spadaj.
26 maj 19:30
Hdh: Wiem już jak rozwiązać to zadanie.
Mam tylko jedno pytanie co do niego.
Gdy opuszczam ,,nawiasy"tzn. to muszę przepisać to wszystko bez wstawiania za x dwójki lub
szóstki?
26 maj 21:58
wredulus_pospolitus:
oczywiscie
26 maj 21:59
Mila:

f(x)=|3x − 6| + 4 |x − 8| − |2x+1| dla x∊ ( 2, 6)
Z definicji :
|a|=a dla a≥0
|a|=−a dla a<0
1) |3x−6|=3x−6 dla 3x−6≥0⇔3x≥6⇔x≥2
zatem w przedziale (2,6) wyrażenie (3x−6) przyjmuje wartości dodatnie
2) |x−8|=x−8 dla x≥8 zatem w przedziale (2,6) przyjmuje wartości ujemne⇔
|x−8|=−x+8 dla x∊(2,6)
| | 1 | |
3) |2x+1|=2x+1 dla x≥− |
| zatem wyrażenie (2x+1) w przedziale (2,6) przyjmuje wartości |
| | 2 | |
dodatnie
f(x)=3x−6+4*(−x+8)−(2x+1)
f(x)=3x−6−4x+32−2x−1
f(x)=−3x+25
==================
27 maj 19:20