matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 21.5.2010
Zadania
Odp.
1
Kharr:
Na cząstce o ładunku q=+e poruszająca się w polu magnetycznym indukcji B=0,7T z prędkością v=7000 km/s działa siła Lorentza = 0,392 pN. Jaki jest kąt B pomiędzy wektorem siły F a
1
Natalia:
Wyznacz a i b tak, aby wielomian W(x)=x
4
+x
2
+ax+b był podzielny przez x
2
−1.
2
WujekPa:
Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu (1, 11, 111, ...)
1
WujekPa:
Środki boków trójkąta równobocznego o boku 4 połączono w taki sposób, że tworzą one trójkąt równoboczny. W podobny sposób utworzono kolejny trójkąt itd.Oblicz sumę pól wszystkich
3
Natalia:
Dany jest wielomian W(x) = (mx+1)[(m+2)x
2
+4x+m−1], gdzie m jest parametrem i m ∊R∼{−2,0} a) dla m = −3 oblicz pierwiastki wielomianu W(x) i określ krotność każdego z nich
4
SANDERCIA:
Y=2x+1+2
1
Monini:
AProszę o pomoc! by z wykresu funkcji f(x)= 3
x
otrzymać wykres funkcji g(x)=3
x−4
należy przesunąć wykres funkcji f(x).......... .
2
Konrad:
Witam potrzebuje pomocy, oto zadanie z ktorym sobie nie radze: Tresc zadania brzmi:
2
asia:
Dłuższa z podstaw trapezu ma długość 6. Promień okręgu wpisanego jest równy 1. Oblicz długość drugiej podstawy .
2
asia:
określ wzajemne położenie prostej k i okręgu k:4x+3y+6 ; (x+3)⋀2 + (y−2)⋀2=16
1
dawid:
Koszt użytkowania czajnika elektrycznego o mocy 1500W przez miesiąc (30 dni) wyniósł 2zł 25gr. Cena 1 kWh energii elektrycznej to 30gr. a). czajnik pobrał przez
26
Kamila!:
:::rysunek::: Pomożecie?
15
kokardka:
wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje reszte 8, a przy dzieleniu przez (x+1) daje reszte −4. wyznacz reszte z dzielania tego wielomianu przez wielomian P(x)=x
2
+3x+2.
1
Monini:
prosze o pomoc : zapisz jakie przekształcenia i w jakiej kolejności należy wykonać aby naszkicować wykres funkcji f(x)= |log
3
|x + 2|−2| .
17
edzia:
pomóżcie mi jak obliczyć tą średnią arytmetyczną?
0
Monini:
Czy ktoś umie wypełnić luki w tych zdaniach? prosze o pomoc
: Wielomian dowolnego stopnia można rozłożyc na czyniki co najwyżej ............................
4
dian_A:
Pomoże mi kto rozwiązać to zadanie z geometrii analitycznej? Masz dane wierzchołki równoległoboku:
0
Bozena55:
http://matematyka.pisz.pl/forum/52581.html →:(
1
Bozena55:
może ktoś wyjaśnić jakz tymi spacjami i wogole.Większość ma z tym problemy ja również. Najgorzej z ułamkami . Dziękuje i pozdrawiam ,,bezrobotnych,,
6
Justyna28:
Dzień dobry. Mam problem z takimi zadaniami:
1
grażka:
71) funkcja kwadratowa określona wzorem y=xkwadrat+6x+10 nie przyjmuje wartości;A=0,B=1,C=2,D=3
1
tokarz:
Z prostopadłościennego kawałka żelaza o wymiarach 4cm x 5cm x 10cm tokarz wytoczył wałek o długości 10 cm. Jaką największą objętość i masę może mieć ten wałek? Gęstość żelaza p=7,8
1
Aniuska:
Witam
Mam problem z zadaniem, jego treść brzmi tak: Wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n
), jeśli
4
MATI:
Witam, prosilbym o rozwiazanie rownania: