wielomiany
kokardka: wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje reszte 8, a przy dzieleniu przez (x+1) daje
reszte −4. wyznacz reszte z dzielania tego wielomianu przez wielomian P(x)=x2+3x+2.
21 maj 18:31
21 maj 18:53
kokardka:
21 maj 19:20
kokardka:
21 maj 21:48
Godzio: już pomagam
21 maj 22:00
Godzio:
W(x) = Q(x)(x+2) + 8 => W(−2) = 8
W(x) = H(x)(x+1) − 4 => W(−1) = −4
W(x) = G(x)(x+2)(x+1) + ax + b
W(−2) = 8
W(−1) = −4
−2a + b = 8
−a + b = −4 −
−−−−−−−−−−−−−−−
−a = 12
a = 12
b = 8
R(x) = 12a + 8
21 maj 22:02
kokardka: Godzio odpowiedz jest inna : R(x)= −12x−16 , hmm i dlaczego W(x) = G(x)(x+2)(x+1) + ax + b?
21 maj 23:50
Godzio: no tak tak

−a = 12
a =
−12
b = −16
ax + b − reszta moze byc maksymalnie stopnia 1
21 maj 23:52
Godzio: R(x) = −12x − 16
21 maj 23:52
kokardka: ale się zgadza bo
b= −16
x= −12

tylko chyba pomyłke zrobiles w obliczeniach.
ale dlaczego nie uzylismy tego : "P(x)=x2+3x+2. " ? tylko : W(x) = G(x)(x+2)(x+1) + ax + b
wlasnie to.
21 maj 23:52
kokardka: wiem dlaczego ax+b .. ale nie rozumiem tego początku.
21 maj 23:53
kokardka: ok − rozumiem, to jest jedno i to samo... jestem idiotką

dziękuję Godzio
21 maj 23:55
Gustlik: Zasada jest taka, że reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez inny wielomian, dajmy na to P(x)
jest wielomianem stopnia co najwyzej o 1 mniejszego niż dzielnik, czyli P(x). Np. reszta z
dzielenia wielomianu przez dwumian liniowy jest liczbą, czyli jest stopień=0 lub jest równa 0,
czyli jest wielomianem zerowym. Reszta z dzielenia przez trójmian kwadratowy może być liniowa,
a jak dzielimy przez wielomian stopnia 3, to reszta może być kwadratowa itd.
Wg tej zasady przy dzieleniu przez P(x)=x
2+3x+2 możemy otrzymać resztę liniową, czyli
R(x)=ax+b.
Czyli:
W(−2) = R(−2) = 8
W(−1) = R(−1) = −4
−2a + b = 8
−a + b = −4 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−a =12 /:(−1)
a
−12 → Godzio, zgubiłeś minus

!
12+b=−4
b=−4−12
b=
−16 → Godzio, ma być −16, a nie 8, ale to efekt zgubienia minusa.
Odp:
R(x)=−12x−16
22 maj 00:08
kokardka: Godzio się poprawił : ) wiec jest ok.
a jeszcze jedno pytanie, bo mam podobne zadanie :
Liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
przez wielomian P(x) =x
2−3x+2, jeśli wiadomo,że w wyniku dzielenia wielomianu W(x) przez
dwumian (x−1)) otrzymujemy reszte 5.
czyli : W(x)=S(x)(x−1)+5 ... ale jak wykorzystac wiadomość o tym,że liczba 2 jest miejscem
zerowym
22 maj 00:15
kokardka: Godzio się poprawił : ) wiec jest ok.
a jeszcze jedno pytanie, bo mam podobne zadanie :
Liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
przez wielomian P(x) =x
2−3x+2, jeśli wiadomo,że w wyniku dzielenia wielomianu W(x) przez
dwumian (x−1)) otrzymujemy reszte 5.
czyli : W(x)=S(x)(x−1)+5 ... ale jak wykorzystac wiadomość o tym,że liczba 2 jest miejscem
zerowym
22 maj 00:15
Gustlik: Co do Godzia − sorki, Godzio, nie zauwazylem Twojego postu.
Robimy podobnie: jeżeli x=2 jest miejscem zerowym, to reszta z dzielenia W(x) przez (x−2) jest
równa 0.
Podobie, jak w poprzednim zadaniu reszta z dzielenia przez trójmian kwadratowy może byc
liniowa, czyli R(x)=ax+b
Zatem:
{W(2)=R(2)=0
{W(1)=R(1)=5
{2a+b=0
{a+b=5 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a=−5
−10+b=0
b=10
Odp: R(x)=−5x+10
23 maj 00:08