+ i - wyrazen wymiernych, rownania wymierne
MATI: Witam,
prosilbym o rozwiazanie rownania:
ZAD.1
7 3 3x2−12
−−−−−−−−−−−−− − −−−−−−−−−− * −−−−−−−−−−−−−−−− =
2x−4 x+2 2x+1
ZAD.2 Rozwiaz rownanie
3x= 1/3x
Z gory dziekue za rozwiazanie
Pozdrawiam
21 maj 00:25
Gustlik: Użyj litery
duże U zapisując ułamki. Piszesz U {licznik} {mianownik} − licznik i mianownik
w nawiasach klamrowych i nie przedzielaj litery U ani nawiasów licznika i mianownika spacjami,
strona automatycznie przekształci ten zapis na ułamek. Ja tu przedzieliłem spacjami, abyś
widział sposób zapisu, bo inaczej strona by zamienila to na ułamek i nie widziałbyś sposobu
zapisywania ułamków.
| | 1 | |
Np. piszesz (bez spacji) U {1} {2}, otrzymujesz |
| ,
|
| | 2 | |
| | x+1 | |
piszesz U {x+1} {x−2} otrzymujesz |
| |
| | x−2 | |
21 maj 00:44
MATI: POPRAWIONE
| 7 | | 3 | | 3x2−12 | |
| − |
| * |
| |
| 2x−4 | | x+2 | | 2x+1 | |
21 maj 01:09
Gustlik: | 7 | | 3 | | 3x2−12 | |
| − |
| * |
| =
|
| 2x−4 | | x+2 | | 2x+1 | |
| | 7 | | 3 | | 3(x2−4) | |
= |
| − |
| * |
| =
|
| | 2x−4 | | x+2 | | 2x+1 | |
| | 7 | | 3 | | 3(x−2)(x+2) | |
= |
| − |
| * |
| =
|
| | 2x−4 | | x+2 | | 2x+1 | |
| | 7(2x+1)−(9x−18)(2x−4) | |
= |
| =
|
| | (2x−4)(2x+1) | |
| | 14x+7−(18x2−36x−36x+72) | |
= |
| =
|
| | (2x−4)(2x+1) | |
| | 14x+7−18x2+36x+36x−72 | |
= |
| =
|
| | (2x−4)(2x+1) | |
| | −18x2+86x−65 | |
= |
|
|
| | (2x−4)(2x+1) | |
−18x
2+86x−70=
Δ=86
2−4*(−18)*(−65)=7396−4680=2716
√Δ=52,115256883181531526875569505429 € NW
Funkcja rozłozy się na czynniki liniowe, ale nieskracalne z czynnikami mianownika.
21 maj 01:44
MATI: Dzieki bardzo, za rozwiazanie,
pozdrawiam
22 maj 01:31