4 3 3/12
i jak obliczać średnią arytmetyczną
proszę o pomoc
−6,−5,−5,−5,−3,0,0,0,1,1,1,4,4,5
to dobrzE?
| 8 | 4 | |||
− | =− | |||
| 14 | 7 |
już teraz wiem
ale to jest średnia arytmetyczna do wszystkich liczb
a ja potrzebuję tylko, żeby z wartości i liczebności obliczyć śr. arytmetyczną.
WARTOŚĆ LICZEBNOŚĆ CZĘSTOŚĆ WZGLĘDNA ŚR. ARYTMETYCZNA
np. 2 2 2/12
4 3 3/12
6 2 2/12
8 2 2/12
10 1 1/2
i do każdej z tych liczb ( wartość, liczebność = śr. arytemtyczna ) nie mam pojęcia jak to
zrobić:(
| ∑liczebność*wartość | ||
= | = | |
| ∑liczebność |
| 2*2+3*4+2*6+2*8+1*10 | |
= policz | |
| 2+3+2+2+1 |
| 2*2+3*4+2*6+2*8+1*10+2*12 | |
= policz | |
| 2+3+2+2+1+2 |
| 10+5+20 | 35 | |||
średnia cena filiżanki = | = | =11,(6) | ||
| 3 | 3 |
| 10*10+20*5+10*20 | 400 | |||
średnia cena = | = | =10 | ||
| 10+20+10 | 40 |