matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wycznacz ciąg arytmetyczny
Aniuska:
Witam
Mam problem z zadaniem, jego treść brzmi tak: Wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n
), jeśli a
2
*a
5
= 50 i a
6
/a
3
= 2. Wyrazy podstawiłam pod wzór, utworzyłam układ równań, jednak zatrzymałam się w tym momencie:
⎧
(a
1
+r)*(a
1
+4r)=50
⎩
(a
1
+5r)/(a
1
+2r)=2
Prosiłabym o pomoc
21 maj 03:10
paziówna:
2. równanie: a
1
+5r=2(a
1
+2r) a
1
−2a
1
=4r−5r −a
1
=−r a
1
=r podstawiasz do 1. równania: (r+r)(r+4r)=50 2r*5r=50 r
2
=5 r=
√
5
⋁ r=−
√
5
21 maj 09:13