Wyznacz współrzędne punktu D w równoległoboku
dian_A: Pomoże mi kto rozwiązać to zadanie z geometrii analitycznej?
Masz dane wierzchołki równoległoboku:
A=(2,4) B=(−2,0) C=(−1,−5).
A) wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty CD
B) Oblicz współrzędne środka równoległoboku
C) Wyznacz współrzędne punktu D.
Z góry dziękuję
21 maj 15:11
robinka: a) zaczynamy od napisania prostej AB
a=U{y
2−y
1}{x
2−x
1)
y=ax+b
y=1x+b
podstawiamy np.B
0=−2+b
b=2
y=x+2
teraz prosta CD||AB
y=x+c
−5=−1+c
c=−4
y=x−4
| | −1+2 | | −5+4 | |
S=[ |
| , |
| }=S[0,5;−0,5] |
| | 2 | | 2 | |
1=−2+x
d>> x
d=3
−1=0+y
d>>y
d=−1
21 maj 17:53
dian_A: Wielkie dzięki

A jak można obliczyć pole tego równoległoboku?
21 maj 18:34
robinka:

P=a*h
liczysz długość boku |AB| oraz długość |DE|
musisz najpierw obliczyc prostą DE⊥AB
y=−x+c
−1=−3+c
c=2
y=−x+2
następnie współrzedne punktu E
z następujacego układu rówań
y=x+2
y=−x+2
2y=4
y=2
x=0
E[0,2]
liczysz |DE|=h
|AB|=a
wzór na długość wektora
√(xb−xa)2+(yb−xa)2
21 maj 18:47
Eta:
najprostszy sposób wyznaczania pola:
→ →
P= | d(BA, BC) |
d −−− wyznacznik pary wektorów zaczepionych w punkcie B
→
BA= [2−(−2), 4−0]=[ 4,4]
→
BC= [−1−(−2), −5−0]=[1,−5]
P= | 4*1 −4*(−5)|= |4+20|=
24 [j
2]
21 maj 22:33