Fizyka ://
Kharr: Na cząstce o ładunku q=+e poruszająca się w polu magnetycznym indukcji B=0,7T z prędkością
v=7000 km/s działa siła Lorentza = 0,392 pN. Jaki jest kąt B pomiędzy wektorem siły F a
wektorem indukcji magnetycznej B? Jaki kąt tworzą wektory B i v?
Pomógłby mi ktoś w tym
Patrycja:
q=1,6*10
−19
F=0,392 pN = 0,392*10
−12 N
B=0,7T
Wzór na siłę Lorentza:
F=q*v*B*sin(v,B)
Przekształcam:
Podstawiam dane i otrzymuje wynik:
Kąt między V i B wynosi 30 stopni.
F jest prostopadłe do B
F jest prostopadłe do v.
Pozdrawiam