wielomiany
Natalia: Dany jest wielomian W(x) = (mx+1)[(m+2)x2+4x+m−1], gdzie m jest parametrem i m ∊R∼{−2,0}
a) dla m = −3 oblicz pierwiastki wielomianu W(x) i określ krotność każdego z nich
b) wyznacz m tak, aby wielomian W(x) miał pierwiastek trzykrotny, Jaki to pierwiastek?
Proszę przynajmniej o jakieś wskazówki.
21 maj 19:40
Godzio:
W(x) = (mx+1)( (m+2)x2 + 4x + m − 1) m∊R−{2,0}
a) m = −3
(−3x + 3) ( −x2 + 4x − 4) = 3(x−1)(x2 − 4x + 4) = 3(x−1)(x−2)2
x = 1 −kr. 1 x=2 kr. 2
nad b chwile muszę pomyśleć żeby znaleźć jakiś łatwy sposób
21 maj 20:04
Godzio:
b)
(mx+1)( (m+2)x
2 + 4x + m − 1) =
Δ = 0
16 − 4(m+2)(m−1) = 16 − 4(m
2 + m − 2) = 16 − 4m
2 − 4m + 8 = −4m
2 − 4m + 24 = 0
m
2 + m − 6 = 0
(m−2)(m+3) = 0
m = 2 v m = −3
m = −3 wiemy już że to nie będzie
m = 2 :
| | 1 | |
(2x + 1)(4x2 + 4x + 1) = (2x + 1)(2x + 1)2= (2x+1)3 => x = − |
| |
| | 2 | |
21 maj 20:07
Natalia: dziękuję
21 maj 20:22
Gfx: Wydaje mi się, że w podpunkcie a jest błąd.
(mx+1)
m= −3 → −3x+1
28 maj 20:23