fizyka
dawid: Koszt użytkowania czajnika elektrycznego o mocy 1500W przez miesiąc (30 dni) wyniósł 2zł 25gr.
Cena 1 kWh energii elektrycznej to 30gr. a). czajnik pobrał przez
miesiąc....................kWh energii? b). czajnik pracował w ciągu miesiąca
przez...............godzin? c). dziennie czajnik używany był średnio
przez................minut? czy ktoś mi pomoże


?
21 maj 18:39
dawid: 1500W = 1,5kW, 30 dni to 720 godzin. Czy ktoś potrafi to dobrze obliczyć? Kejt może Ty coś
wymyślisz bo to jak matematyka trzeba liczyć
21 maj 18:53
goryl: 43200.00 miut chyba
29 maj 20:15
goryl: a wiesz ile on kWh energii pobrał?
29 maj 20:16
goryl: halo
29 maj 20:23
wredulus_pospolitus:
| | 2,25 | |
(a) |
| *1 kWh = 7,5kWh |
| | 0,30 | |
| | 7'500 | |
(b) 7,5kWh = 7'500 W * 1h −−−> t = |
| *1h = 5h |
| | 1'500 | |
| | 5*60 | |
(c) |
| min/dzien = 10 min/dzien |
| | 30 | |
29 maj 20:23