matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 19.8.2010
Zadania
Odp.
9
Eta:
Do
think
i
Godzia
4
Kamil:
Prosze o pomoc. W równoległoboku , w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego, kąt ostry ma miarę 60
o
, a dłuższa przekątna ma długość 4
√
3
cm.
8
Eta:
Wykaż,że jeżeli a,b,c są długościami boków Δ−ta oraz R i r długościami promieni okręgu opisanego i okręgu wpisanego w ten trójkąt to zachodzi warunek:
13
paulaaaa:
2x+1
2x
2
−7x−4
:
x
2
+2x−3
x
2
−x−12
1
Hmm:
Zadanie z fizyki ... coś robie nie tak... Tresc:
3
MATeusz:
4
Kąt α jest ostry oraz tg α =
. Oblicz sinα + cosα.
3
35
Kamil:
:::rysunek::: Pomocy. Z wierzchołka C kąta prostego trójkąta prostokątnego ABC poprowadzono wysokość h na
15
TOmek:
Problem z 2 zadankami: Oblicz sumę
1
jowita:
Sprawdź, który z poniższych ciągów są ciągami rosnącymi a)an=3n−2, b)an=−n+5
0
nicole:
55422
mam takie zadanie prosze o pomoc...
32
Kamil:
W równoległoboku o bokach 5cm i 12cm poprowadzono dwusieczną kąta rozwartego o mierze 120
o
. Podaj długości odcinków, na jakie podzieliła ona bok równoległoboku.
5
michał:
Zad. Znajdź iloczyn zbiorów:
1
Zielona Gałązka:
Wykresem proporcjonalności odwrotnej, jest w gimnazjum jedna część hiperboli, ta w I ćwiartce. Tej w III ćwiartce się nie rysuje.
8
Kamil:
:::rysunek::: Prosze o pomoc,Oblicz miarę kąta α wiedząc, ze narysowana prosta jest styczna do okręgu.
1
ola :
Protsta przechodzaca prze boki trojkata podzielia go na trapez i trojkat .oblicz stosunek pol.
2
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy:
O ile procent pole kola o promieniu dlugosci 8 jest wieksze od pola kola wyznaczonego przez okrag o rownaniu x
2
+ y
2
− 6x + 5 = 0
28
TOmek:
Jak ktoś ma czas to poprosze parę zadanek na poziomie matury roz. z trygonometrii(4,5 zadanek). Powrórzyłem sobie materiał i potrzebuje takiego zwięczenia
2
agata:
Z urny w której są 4 kule białe i 5 czarnych losujemy 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo , że wśród wylosowanych kul:
9
yyy:
Witam. Mam taki pytanie. Wybieram się na studia na matematykę. Chciałam się dowiedzieć co powinnam umieć poza materiał liceum? Chcialam zapytać czy jest kontynuacja materiału
4
yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy:
Punkty a(−1, 4) oraz B(0,2) naleza do prostej k. Punkt C ma wspolrzedne c(−2,−4) a) Oblicz odleglosc punktu C od prostej k.
2
paulaaaa:
x
3
−8
x
2
−2x
:
6−2x
x−3