Planimetria
Kamil:

Prosze o pomoc,Oblicz miarę kąta α wiedząc, ze narysowana prosta jest styczna do okręgu.
19 sie 14:17
Zielona Gałązka: Kamil, ten trójkąt jest oparty na średnicy, to musi być prostokątny i wtedy
jednen kąt ma 90 stopni..
Zaraz znajdziesz alfa, tylko najpierw sobie oblicz ten szpiczasty kąt przy stycznej.
Bo styczna tworzy z promieniem zawsze 90 stopni.
A kawałek tamtego kąta prostego ma 64 stopnie więc ten szpiczasty ma 90−64=26 stopni.
W sumie w trójkącie jest 180 stopni.
Odejmij sobie 180 odjąć szpiczasty 26 stopni i odjąć kąt prosty 90 bo taki tez w tym trójkącie
się znajduje i już masz wynik 64 stopnie.
19 sie 14:32
robinka: ech...
19 sie 14:36
Kamil: 180−26− 64=90
19 sie 14:47
robinka: β=26 > tak ja wytłumaczyła Ci ZG
kat który nie zaznaczyłam 90
0
więc
α=180−26−90=64
0 
poćwicz kąty
19 sie 14:49
Kamil: ale czy to jest dobry zapis do zadania otwartego krótkiej odpowiedzi
19 sie 14:49
robinka:

musisz po kolei wszystko opisać co robisz:
1. styczna do okręgu tworzy z promieniem kąt 90
0
2. narysować odpowiedni rysunek.
β+γ=90
γ=64
β=90−64=26
2. suma kątów wewnętrznych tójkącie wynosi 180
0
α+β+90
0=180
α+26+90=180
α+116=180
α=64
0
19 sie 14:56
Kamil: dziekuje bardzo robinka
19 sie 15:12
Kamil: zielonej gałązce dziękuje również za pomoc
19 sie 15:55