zad,
Eta: Do
think i
Godzia 
Zerknijcie na zad. Kamila z równoległobokiem.
Zadanie to jest ze zbioru maturalnego Aksjomat− Toruń.
Odpowiedzi są a= 8 b= 4 h= 2
√3 V= 96π
Przy tak podanych odpowiedziach, jest
błąd w treści ?
Powinno być podane
krótsza przekątna ma długość 4
√3
Wczoraj już to zad. ktoś tu podawał.
Zwróciłam uwagę,że taka odp, przy takich danych nie jest prawidłowa.
Czy zgadzacie się z moją uwagą ?
19 sie 23:45
Eta:
Dodam,że jeżeli ma być
dłuższą przekatną to jej długość powinna być 4
√7
przy takiej odpowiedzi .
20 sie 00:06
Godzio:
W tym zbiorze już na nie jeden błąd natrafiłem także jest to bardzo prawdopodobne
20 sie 00:20
robinka: https://matematykaszkolna.pl/forum/55227.html
Eto: wiem o które masz na myśl zadanie, bo gdy robiłam to z twierdzenia cosinusów, to
wychodzi inaczej niż tym drugim sposobem bo chyba twierdzenie cosinusów dobrze napisałam
20 sie 00:32
Eta:
Witam
robinko 
Tak, z tw. cosinusów jest ok, ale odpowiedzi niestety nie będą takie
jakie są podane w/g podręcznika .
Zatem coś nie tak z danymi w treści lub z odpowiedzią .
20 sie 00:42
robinka: wiesz, później zaczęłam liczyć inaczej. Przyjęłam w zadaniu, że przekątna (dwusieczna) dzieli
kąt ostry na dwie równe polówki, ale tak chyba nie jest
20 sie 00:44
Eta:
No nie, tak nie można , bo i tak nic to nie zmienia.
Długość przekatnej dłuższej przy danych bokach a= 8 b= 4
jest : f= p{112] = 4√7
a krótszej: e= √48= 4√3
bo z zależności w równoległoboku : e2+f2= 2a2 +2b2
20 sie 00:55
robinka: rozumiem, dzięki Eto, musi, być błąd w zadaniu
20 sie 00:59
Eta:
Pora zmykać do spania

Trzeba odpocząć, bo jutro biedny Kamil znowu będzie nas męczyć

Dobranoc
robinko i
Godzio
20 sie 01:10
Godzio:
Dobranoc
20 sie 01:12