matematykaszkolna.pl
zad, Eta: Do think i Godzia emotka Zerknijcie na zad. Kamila z równoległobokiem. Zadanie to jest ze zbioru maturalnego Aksjomat− Toruń. Odpowiedzi są a= 8 b= 4 h= 23 V= 96π Przy tak podanych odpowiedziach, jest błąd w treści ? Powinno być podane krótsza przekątna ma długość 43 Wczoraj już to zad. ktoś tu podawał. Zwróciłam uwagę,że taka odp, przy takich danych nie jest prawidłowa. Czy zgadzacie się z moją uwagą ?
19 sie 23:45
Eta: Dodam,że jeżeli ma być dłuższą przekatną to jej długość powinna być 47 przy takiej odpowiedzi . emotka
20 sie 00:06
Godzio: W tym zbiorze już na nie jeden błąd natrafiłem także jest to bardzo prawdopodobne emotka
20 sie 00:20
robinka: https://matematykaszkolna.pl/forum/55227.html Eto: wiem o które masz na myśl zadanie, bo gdy robiłam to z twierdzenia cosinusów, to wychodzi inaczej niż tym drugim sposobem bo chyba twierdzenie cosinusów dobrze napisałam
20 sie 00:32
Eta: Witam robinko emotka Tak, z tw. cosinusów jest ok, ale odpowiedzi niestety nie będą takie jakie są podane w/g podręcznika . Zatem coś nie tak z danymi w treści lub z odpowiedzią .
20 sie 00:42
robinka: wiesz, później zaczęłam liczyć inaczej. Przyjęłam w zadaniu, że przekątna (dwusieczna) dzieli kąt ostry na dwie równe polówki, ale tak chyba nie jest emotka
20 sie 00:44
Eta: No nie, tak nie można , bo i tak nic to nie zmienia. Długość przekatnej dłuższej przy danych bokach a= 8 b= 4 jest : f= p{112] = 47 a krótszej: e= 48= 43 bo z zależności w równoległoboku : e2+f2= 2a2 +2b2
20 sie 00:55
robinka: rozumiem, dzięki Eto, musi, być błąd w zadaniu emotka
20 sie 00:59
Eta: Pora zmykać do spaniaemotka Trzeba odpocząć, bo jutro biedny Kamil znowu będzie nas męczyć Dobranoc robinko i Godzio emotka emotka
20 sie 01:10
Godzio: Dobranoc emotka
20 sie 01:12