planimetria
crazy nati: W równoległoboku, w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego, kąt ostry ma miarę
60stopni, a dłuższa przekątna ma długość 4√3cm.
a) Oblicz długości boków równoległoboku
b) Oblicz długość wysokości równoległoboku poprowadzonej na dłuższy bok.
c) Oblicz objętość bryły otrzymanej w wyniku obrotu tego równoległoboku wokół dłuższego boku
10 sie 13:12
robinka:

β=(360−120):2=120
c=4
√3
z twierdzenia cosinusów liczymy:
c
2=a
2+4a
2−2*2a*a*cos120
0
48=5a
2−4a
2(−sin30
0)
48=7a
2
a=U
√48{7}
18 sie 21:45
18 sie 21:46
robinka: masz może odpowiedź ?
18 sie 21:46
18 sie 21:47
robinka: czy mógłby ktoś z obecnych na forum to sprawdzić

18 sie 21:51
crazy nati: boki 4 i 8 cm.....b)2√3 i c)96π............a tak w ogole nie mozna z czegos innego bo ja nie
mialam twierdzenia cosinusow.....ale dzięki za pomoc...
18 sie 22:14
robinka: chyba znaki źle napisałam
48=5a2−2a2
48=3a2
a=4
b=8
18 sie 22:17
robinka: pomyśle nad innym rozwiązaniem
18 sie 22:17
18 sie 22:21
18 sie 22:23
robinka:

β=60
0
c=4
√3
18 sie 22:53
Eta:
Do crazy nati
Skoro podajesz, że w odp jest; a= 8 b= 4
to najdłuższą przekątną jest 4√7
Sprawdż, czy dobrze podałaś dane?
19 sie 00:49
crazy nati: dobrze przepisałam...dzięki robinka
19 sie 12:24
crazy nati: a podpunkt c)
19 sie 12:27
robinka: a próbowałaś sama zrobić

19 sie 14:39
crazy nati: tak...ale nie wychodzi bo muszę chyba zrobić 2*b+2*a?
19 sie 16:55
robinka: PRZECIEŻ TO BRYŁA MA cI POWSTAĆ JAKA POWSTANIE
19 sie 16:57
robinka:

TĄ BRYŁĄ JEST WALEC

JAKI JEST WZÓR NA OBJĘTOŚĆ WALCA ?
19 sie 16:59
crazy nati: V=π*r2*h....ale skąd wiesz ze to walec?
20 sie 12:13
crazy nati: ale skąd mam wziąć r do wzoru zeby podstawic
20 sie 12:24
robinka:

uzgodniliśmy z Eta i Godziem, ze w tym zadaniu jest błąd. Ale abstrahując od danych, zobacz na
rysunek powstaje nam rakieta, w górnej części jest stożek, a w dolnej go brakuje, wiec
uzupełniając dolną cześć tej rakiety powstaje walec widzisz to? r=h
20 sie 13:34
crazy nati: aaa ok...ale jak w miejsce r podstawie h to bede miala wzor V=π*h2*h
21 sie 00:08
robinka: V=πh2*H
h=2√3
H=długość dłuższego zboków równoległoboku
21 sie 07:23
crazy nati: ok dzięki
22 sie 22:58
~~: W tym zadaniu cały czas coś nie chciało mi przypasować, więc postanowiłem skorzystać z pomocy
AutoCADa, a oto wynik:
http://scr.hu/7cm/g6d94
Przekątna oraz kąt 120 są z zadania, resztę właściwie obliczył AutoCAD.
Tak więc śmiem twierdzić, że albo zadanie jest źle zbudowane, albo odpowiedzi są błędne.
a = 4 i b = 8 wyjdzie dla przekątnej 4
√7
21 sty 22:04