Fizyka
Hmm: Zadanie z fizyki ... coś robie nie tak...
Tresc:
Kierowca samochodu jadącego z szybkością v=72 km/h zauwazył przeszkodę na jezdni i rozpoczął
gwałtowne hamowanie z przyspieszeniem o wartości a= 6m/s
2.
Oblicz z jaka szybkoscia samochod uderzy w przeszkode znajdujaca w odległosci l=30m
Dane:
v
0=72km/h=20 m/s
a=6m/s
2
s=30m
Wiec tak najpierw korzystam ze wzoru na droge
s=a*t
2/2
po podstawieniu obliczyłem t , wyszło mi , że t=
√10s
Teraz obliczam predkosc
v=v
0−at
v−20m/s− 6m/s
2*
√10
i wyszlo mi, że osiagnie 1m/s i jest to błędna odp , gdzies źle robie....
Hmm: Nie potrzebna pomoc , już zrobiłem sam

poprawna odp. to 6.32 m/s