ciągi
TOmek: Problem z 2 zadankami:
Oblicz sumę
a)20+21+22+...+60
no to liczę
a
1=20
a
2=21
r=1
a w odp. jest 1640
b)1+4+7+10+...+55 za to nie wiem jak sie zabrac
19 sie 18:44
Mateusz: a) n wychodzi 41 i suma wychodzi jak z odpowiedzi musiałes pomylic się w rachunkach przy
wyznaczaniu n ze wzoru na an
podpunkt b zauwaz ze jest to ciąg arytmetyczny o roznicy 3 i zrob tak samo jak w podpunkcie a
19 sie 19:20
Mateusz: do podpunktu a) wykorzystuje wzór a
n=a
n+1+(n−1)r
60 = 20+n−1
60=19+n
n=60−19
n=41
| | 20+60 | |
wzór na Sn = |
| *41=1640 |
| | 2 | |
19 sie 19:23
Mateusz: sorki poprawiam wzór an=a1+(n−1)r
19 sie 19:25
TOmek: danke
19 sie 19:50
TOmek: pierwszy raz dzisiaj napotkałem na takie rozwiniecie potęgi:
cholernie nie wiem jak to mozliwe, pierwszy raz na oczy widze takie rozwiązanie, mógłby mi ktos
to jakos wytlumaczyć, czy cos w tym stylu
19 sie 20:41
think: TOmek a znasz ten wzór:
w ten sam sposób można zrobić w drugą stronę,
| | an | | an | |
masz an + 1 = |
| = |
| = an*n |
| | a−1 | | | |
lub z tego, że a
b*a
c = a
b+c też tak samo tylko, że w drugą stronę
19 sie 20:51
TOmek: własnie o takie coś mi chodziło, dziekuje pięknie
19 sie 21:15
think: 
zawsze do usług
19 sie 21:21
Eta:
19 sie 21:23
think: hehehe ten pingwinek kojarzy mi się.... Witaj Eto
19 sie 21:25
think: tak się zastanawiam patrząc na te emotki:

i

niby jest powiedzonko, że to kot jest wredny, ale ten kto robił te emotikony chyba jest jednak
miłośnikiem kotów nie psów... no chyba, że nie lubi pingwinów...
19 sie 21:28
Eta:
Hehe

ten

....... to mój ukochany łobuz : jamnik "Toffi"
19 sie 22:19