Planimetria
Kamil: W równoległoboku o bokach 5cm i 12cm poprowadzono dwusieczną kąta rozwartego o mierze 120o.
Podaj długości odcinków, na jakie podzieliła ona bok równoległoboku.
19 sie 16:21
robinka: wykonaj rysunek do tego zadania
19 sie 16:25
Zielona Gałązka: Ja też słówko podpowiem: jak narysujesz tę dwusieczną kąta 120 stopni,
to ona się spotka z przedłużeniem tego krótszego boku 5 cm.
Na rysunku zobaczysz też również ciekawy trójkąt o kątach?

Jakich?
Działaj.
19 sie 16:37
Kamil:
19 sie 16:46
Zielona Gałązka: Kąt ostry ma wtedy 60 stopni, pochyl go nieco i narysuj tę dwusieczną co Ci podpowiadała
koleżanka.Dwusieczna dzieli kąt na połowę.
19 sie 16:49
robinka: zaznacz dwusieczna kąta

opisz boki
19 sie 16:49
Kamil:
19 sie 16:54
robinka: wiesz co to jest dwusieczna kąta ?
19 sie 16:56
robinka: KĄTA

! PODZIEL KĄT NA DWIE CZESCI

!
19 sie 16:56
Kamil: narysujesz mi rysunek prosze robinka?
19 sie 17:04
robinka:

ZASTANÓW SIĘ CO TO ZA TRÓJKĄT JEST TEN CZERWONY ?
19 sie 17:16
Kamil: trójkąt równoboczny
19 sie 17:18
robinka: i co wiesz trójkącie równobocznym ?
19 sie 17:20
Kamil: ma równe boki
19 sie 17:21
robinka: to juz powinno byc jasne
19 sie 17:21
robinka: to na jakie długości podzieliła dwusieczna dłuższy bok ?
19 sie 17:21
Kamil: jak to policzyć tak jak to oceniają na maturze egzaminatorzy
19 sie 17:24
Kamil: 12
19 sie 17:26
robinka: ale na jakie odcinki, podzieli ten dłuższy bok ?
19 sie 17:27
Asia: włącz mózg kamilek
19 sie 17:39
robinka:

x =?
19 sie 17:49
Kamil: na 5
19 sie 18:16
Kamil: prosze pomóż robinka bo ja takich zadań nie robiłem.
19 sie 18:17
robinka: 12−5=7
czyli 7 i 5
19 sie 18:18
Kamil: ale jak obliczenia napisać tak by egzaminator na maturze dał punkty, pomóz?
19 sie 18:20
Kamil: robinka prosze
19 sie 18:22
Kamil: Dlaczego jest 5?
19 sie 18:23
Kamil: Dlaczego jest 7 mozesz wyłumaczyć robinka, prosze?
19 sie 18:27
Kamil: chce sie upewnic czy myśle dobrze, prosze cie bardzo robinka
19 sie 18:29
Kamil:
19 sie 18:32
robinka: przecież powiedziałes, że tam jest trójkąt równoboczny więc częsc tego dłuszego boku ma
długość, wwięc druga cześć ma 7 od 12 odejmujesz 5
19 sie 18:46
Kamil: 12−7=5 tak i tyle nic nie trzeba liczyć robinka
19 sie 19:04
robinka: 12(dłuższy bok równoległoboku)−5(bok trójkąta równobocznego)= 7(odcinek wyliczony) to przecież
wnioskujesz z rysunku
20 sie 00:38
Suczo: γβα
12 gru 21:16
Suczo:
12 gru 21:24
jupSS: α
19 gru 18:35