trygonometria -> prośba
TOmek: Jak ktoś ma czas to poprosze parę zadanek na poziomie matury roz. z trygonometrii(4,5 zadanek).
Powrórzyłem sobie materiał i potrzebuje takiego zwięczenia

pozdarwiam Godzia
19 sie 10:13
yyy: 1. Sprawdź czy dana równość jest tożsamościa trygonometryczną
| | 4 cos2x | |
a. |
| =sin22x |
| | ctg2x−tg2x | |
| | 1+sin4x | | 1+tg2x | |
b. |
| = |
| |
| | cos4x | | 1−tg2x | |
19 sie 10:30
TOmek: za cholere nie mogę zrobić a) kosmiczne ułamki ... ide obsawic lige europejska do millenium
moze tam coś mi lepiej wyjdzie !
19 sie 11:22
Mateusz:

Moze ja cos dorzuce
zad 1 Punkt O jest środkiem symetrii kwadratu MNOPQ wiedząc ze |RO| = 8 i α(niebieska
przerywana linia) = 145
o oblicz pole pięciokąta ORMNBQ
zad 2 który z odcinków jest dłuższy BC czy CD?(na rysunku zaznaczyłem kąt 38
0)
zad 3 Znajdz wszystkie rozwiązania równania 11*sin(0,16x−1,66)+7,21=18
zad 4 Sprawdz czy zachodzi równość:
| | π | | 3 | |
tg( |
| −α)*ctg( |
| π−α)=1
|
| | 2 | | 2 | |
Mam nadzieje ze nie za łatwe
19 sie 12:46
yyy: to ja jeszcze
2.wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji
| | 1−sin4x−cos4x | |
f(x)= |
| |
| | 1−cos2x−sin6x | |
19 sie 13:01
19 sie 13:02
yyy: co do podpunktu a z zadania 1.
| | 4(cos2x−sin2x | |
L= |
| =U{4(cos2x−sin2x) |
| | cos2xsin2x−sin2xcos2x | |
}{
cos4x−sin4xsin2xcos2x=U{4(cos
2x−sin
2x)sin
2xcos
2x}{cos
4x−sin^
4x}=U4(cos
2x−sin
2x)sin
2xcos
2x}{(cos
2x−sin
2x)(cos
2x+sin
2x)}=U{4sin
2x
cos
2x}{cos
2x+sin
2x}=4sin
2xcos
2x=sin
22x
L=P
19 sie 13:13
yyy: ehh. coś z zapisem nie wyszło

spróbuję jeszcze raz
19 sie 13:13
TOmek: | | 1−sin4x−cos4x | |
f(x)= |
| |
| | 1−cos2x−sin6x | |
sin
2x−sin
6x≠ 0
sin
2x(
1−sin4x) ≠ 0
x
1=0 ⇔ x=kπ
| | π | | −π | |
D=R \ x ∊{kπ, |
| + 2kπ, |
| +2kπ} |
| | 2 | | 2 | |
1−sin4=0
−sin
4=−1
sin
4=1
sin=1
sin=−1
dobrze chociaz dziedzinę wyznczyłem?
19 sie 14:03
Godzio: Dziedzina ok tylko x ≠ ... a nie x =
19 sie 14:08
TOmek: | 4cosx− sin2x | |
| =4cos2x |
| cosx | |
cosx≠0
| 4cosx− sin2x | |
| =4cos2x / * cos |
| cosx | |
4cosx− sin2x=4cos
3x
***sin2x=2sin*cos
4cosx−2sin*cos−4cos
3x=0 /:2
2cosx−sin*cos−2cos
3x=0
dobrze na razie
19 sie 14:10
TOmek:
jest Godzio \o/
19 sie 14:10
Godzio:
zdaję się że tak chodź trochę inaczej bym to zaczął
19 sie 14:13
TOmek: no i co teraz

(zrobiłem już tak więc będe sie do koncza meczyl)
2cosx−sin*cos−2cos
3x=0
19 sie 14:15
Godzio: podziel na cosx i dalej musisz sam coś zauważyć
19 sie 14:17
TOmek: 2cosx−sin*cos−2cos
3x=0 / cos
| 2cosx | | sincos | | 2cos3x | |
| − |
| − |
| =0 |
| cosx | | cos | | cos | |
| 2cosx | | sincos | | 2cos3x | |
| − |
| − |
| =0 |
| cosx | | cos | | cos | |
2*0 − sin − 2cos
2 = 0
−sin − 2cos
2 = 0


dobrze
19 sie 14:23
19 sie 14:24
TOmek: 1 z/w obiad
19 sie 14:25
Godzio:
Mateusz w tym pięciokącie wyszło ≈ 77,52 ?
19 sie 14:28
TOmek: 2 − sin − 2cos
2=0
2−sin − 2*(1−sin
2)=0
2−sin−2+2sin
2=0
sin
2−2sin=0
sin(2sin−1)=0
sin
1=0 x∊kπ k∊C
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2sin−1=0
2sin=−1
| | 1 | | π | | 5π | |
sin= − |
| x∊ |
| +2kπ v |
| +2kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
Odp: x∊{kπ, |
| +2kπ, |
| +2kπ} |
| | 6 | | 6 | |
19 sie 14:48
TOmek: hmm?
19 sie 14:48
Godzio:
| | π | | 7π | |
x = − |
| + 2kπ v x = |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
19 sie 14:51
Godzio:
Ale jeszcze wróć do tamtego zadania z dziedziną i zbiorem wartości − przekształć to wyrażenie
do najprostszej postaci i może wtedy zobaczysz zbiór wartości
19 sie 14:57
19 sie 14:57
Godzio: Jeśli o to chodzi:
| | π | | 5π | |
x = − |
| + 2kπ v x =− |
| + 2kπ to tak |
| | 6 | | 6 | |
19 sie 15:13
Mateusz:
Godzio albo ty masz bąd albo ja mi wyszło P≈70,85
19 sie 16:31
Godzio:
Sprawdzę jeszcze raz
19 sie 16:51
Godzio:
jak 2 razy liczyłem to mi wyszły 2 inne wyniki z tym że robiłem na 2 różne sposoby to już nie
wiem

bo teraz mi wyszło 92 a wcześniej 98
19 sie 17:07
Godzio:

1.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P1 = |
| * a * |
| a = |
| a2 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P2 = |
| * |
| a * |
| a = |
| a2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
| | 1 | | 1 | |
P3 = |
| * |
| a * 8 * sin35 = 2asin35 |
| | 2 | | 2 | |
a ≈ 13,11
P = a
2 − P
1 − P
2 − P
3 = 92,38
i błędu żadnego nie widzę
2.
a ≈ 13,11
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P1 = |
| * |
| a * |
| a = |
| a2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
| | a − 4,59 | | 1 | | a2 − 4,59a | | 2a2 − 9,18a | |
P3 = |
| * |
| a = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 8 | |
| | 5a2 − 9,18a | |
P = P1 + P2 + P3 = |
| ≈ 92,35 |
| | 8 | |
I z tego wychodzi że chyba dobrze
19 sie 17:15