..
paulaaaa: | 2x+1 | | 2x2−7x−4 | |
| : |
| |
| x2+2x−3 | | x2−x−12 | |
19 sie 20:04
paulaaaa: obliczylam z mianownikow delte , z prawego licznika tez? i nie wiem jak dalej
19 sie 20:05
think: dzielenie ułamków to mnożenie przez odwrotność
| 2x + 1 | | 2x2 − 7x − 4 | | 2x + 1 | |
| : |
| = |
| * U{x2 − x |
| x2 + 2x − 3 | | x2 − x − 12 | | x2 + 2x − 3 | |
− 12}{2x
2 − 7x − 4} = ....

a z tym to sobie poradzisz już chyba jakby co postaram się jeszcze nie zasnąć.
19 sie 20:33
think: policzyłaś Δ, to na pewno się przyda, porozkładaj to na czynniki może coś się uprości.
19 sie 20:33
19 sie 20:45
think: | 2x+1 | | (x−4)(x−3) | |
| * |
| = .... |
| (x−1)(x−3) | | (2x+1)(x−4) | |
19 sie 20:55
Eta:
1) x
2+2x−3 Δ= 16 ,
√Δ= 4 x
1= −3 x
2= 1
masz rozkład: x
2+2x−3= ( x+3)(x−1)
2) 2x
2−7x−4 Δ= 81
√Δ=9 x
1= 4 x
2= −
12
mamy rozkład: 2x
2−7x −4= 2( x−4)(x +
12)= ( x−4)( 2x+1)
3) x
2−x−12 Δ= 49
√Δ= 7 x
1= 4 x
2 = −3
mamy rozkład: x
2−x−12= ( x−4)(x+3)
| (2x+1) | | (x−4)(x+3) | |
| * |
| = ..........
|
| (x+3)(x−1) | | (x−4)(2x+1) | |
| | 1 | |
poskracaj .......... otrzymasz wynik : ............... = |
|
|
| | x−1 | |
przy założeniu : x≠−3 , x≠4, x ≠−
12 , x≠1
19 sie 21:01
paulaaaa: dzieki bardzo , dopiero teraz zrozumialam o co choo
19 sie 21:24
Eta:
19 sie 21:36
think: 
kończę na dziś, trzeba podładować akumulatory
19 sie 22:03
Eta:

a gdzie
jedziesz?
19 sie 22:09
think: 
nigdzie słonko, nawet chętnie bym sobie gdzieś pojechała, ale z tym to bywa najgorzej, bo
jak mam ochotę to albo znajomym nie pasuje termin albo ja nie mam pieniędzy

a jak znajomi
zapraszają, ja mam pieniądze, to z kolei nie mam czasu. A dziś to po prostu jestem padnięta i
tyle, nie zrobiłam nic nadzwyczajnego a nie mam siły. Zdaje się, że to częsta przypadłość u
osób z niskim ciśnieniem
19 sie 22:19
think: ehh ja mierzyłam ciśnienie dawno po kryzysie, dzisiaj na ogródku siadłam na krześle i zasnęłam
po prostu, podejrzewam, że wtedy miałam ciśnienie zbliżone do Twojego, teraz trochę połaziłam
po domu i jak sprawdzałam, to normalnie zaszalałam i miałam 104/75 głowa mi pęka dopiero jak
różnica między tymi dwoma sięga 20 najczęściej 110/90
19 sie 22:31