matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.3.2021
Zadania
Odp.
11
olik:
rozwiąż równanie w zależności od parametru p i q px+5=2x+g
11
Bart:
x
4
+x
2
−6x−10≤0
1
KrystianoC:
Mam takie zadanko. Niby krótkie ale sprawia mi trudności. Bardzo proszę o wytłumaczenie i pomoc w rozwiązaniu tak, żebym mógł to zrozumieć.
0
KOrnelia:
Zapisać przedział domknięty postaci [a,b]⊂R jako przekrój ciągu przedziałów otwartych. Podobnie zapisać przedział otwarty
0
Marcel_owy:
Witam wszystkich. Mam do obliczenia lim sup
n
A
n
oraz lim inf
n
A
n
, z takich oto przykładów. Chodzi mi nie tylko o podanie wyniku ale o rozwiązanie i wytłumaczenie,
2
123:
1
1
a)
(
)
−3x+1
≥
2
8
1
b) log
(x+2)
<−1
3
2
IchIch:
Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których nierówność x2+4|x−a|−a2≥0 jest spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych x.
17
Tomasz:
Hej, krótkie pytanie Robię zadania na pochodne z parametrem, treść brzmi:
4
Prawdo:
Rzucamy dwiema kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że suma oczek jest równa 6, jeżeli na obu kostkach wypadła parzysta liczba oczek?
0
Riko:
Ze współczynnika kierunkowego prostej a oraz z Δa, wyznacz odchylenie standardowe σ oraz jego niepewność Δσ (sam wyznacz wzór).
1
Pol:
Pomoże ktoś w złożeniu całki oznaczonej jaką trzeba policzyć?
3
silly goose:
Przez punkty A(2,1) i B(1,3) poprowadzono dwie różne proste równoległe wyznaczające na osi OY odcinek o długości 2. Napisać równania tych prostych.
3
12345:
jak rozwiazać te nierownosc? 2
x
−2≥2
−x
−2
2
kasia:
zaznacz zbiór liczb na płaszczyźnie zespolonej takich że Argz ∊ <
5π
3
,
3π
2
>
1
Marcinkiewicz:
Narysować diagram Hassego dla zbiorów z relacją podzielności, jakie są elementy minimalne, maksymalne, największy, najmniejszy?
2
Mateusz:
Proszę o pomoc w obliczeniu całki ∫(x
2
/((x+3)(x
2
−2x+10)))dx. Próbowałem rozłożyć na ułamki proste, ale kiedy robię równania wciąż wychodzą mi sprzeczności.
5
kasia:
czesc, prosze o pomoc w wyznaczeniu wartosci parametru m, dla ktorych dziedzina funkcji jest zbior liczb rzeczywistych
1
krzyś:
Oblicz granice jednostronne funkcji f w punkcie x
0
i ustal czy istnieje lim x−>x
0
|x+2|
3
f(x) =
−1, x
0
= −2
x+2
3
Bart:
Ze zbioru liczb {1, 2, 3, …, 50} wybrano dwie liczy i dodano do siebie. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymano liczbę parzystą.
4
Kraterek:
Proszę o pomoc w policzeniu granicy następującej funkcji przy x dążącym do nieskończoności (powinna wyjść 0, nie wiem jak tego dowieść):
5
indukcja:
wykaz indukcyjnie
6
Jan:
Czy można to rozwiązać za pomocą rozłożenia na czynniki? Nie używając reguły de l'Hospitala?
8
Janko:
|z|+z(sprzężone)−z=3−4i
4
Ahas:
Ze zbioru liczb naturalnych siedmiocyfrowych losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 4 lub przez 5, jeśli wiadomo, że jest to liczba o różnych
25
HGH:
z ciekawosci jak oceniacie, poziom probnej rozszerzonej matury w tym roku? tutaj link jak ktos nie widzial:
https://arkusze.pl/maturalne/matematyka-2021-marzec-probna-rozszerzona.pdf