matematykaszkolna.pl
Pochodne Tomasz: Hej, krótkie pytanie Robię zadania na pochodne z parametrem, treść brzmi: "Dla jakiej wartości parametru m funkcja f(x) = =2x5 + mx3 + 28x + 2 ma ekstremum w punkcie x =2 Znam zasadę i jak się je robi, ale nie rozumiem jednego: Dlaczego musimy sprawdzić, czy rzeczywiście dla wyznaczonego m jest to ekstremum? Nie powinno to być jednoznacznie wyznaczone? Dlaczego miałoby tam go nie być?
17 mar 20:05
ICSP: Zależy od tego którym sposobem badasz istnieje ekstremum.
17 mar 20:08
Tomasz: Sprawdzam kiedy pochodna osiąga wartośc 0 dla argumentu 2
17 mar 20:09
Tomasz: Rozwiązanie masz tutaj jakby coś: https://zadania.info/d1675/9052709
17 mar 20:10
ICSP: Weź funkcję: f(x) = x3 Mam nadzieję, że znasz jej wykres. Sprawdź czy ma ona ekstremum w pkt x0 = 0 Oczywiście za pomocą pochodnej.
17 mar 20:10
Tomasz: Oczywiście znam emotka Tylko nie wiem czy ten przykład dużo obrazuje − szczególnie że bez parametru emotka
17 mar 20:13
ICSP: Sprawdziłeś czy ma ekstremum? Zabrałem parametr aby uprościć sprawę.
17 mar 20:16
Tomasz: Hmm wychodzi że dla x = 0 pochodna wynosi 0, także chyba przykład trafiony
17 mar 20:22
Tomasz: Czyli pochodna może wynosić 0 dla argumentu w przypadku gdy jej wykres odbija się w tym miejscu od osi Ox rozumiem?
17 mar 20:23
Jerzy: Zerowanie się pierwszej pochodnej,to warunek konieczny,a zmiana znaku wystarczający.
17 mar 20:23
Tomasz: Sorry, zawiłe pytanie zadałem. Chodzi jedynie o to, że pochodna może się zerować dla pewnych argumentów, ale jej wykres nie zmienia znaku i to trzeba sprawdzić tak?
17 mar 20:25
HGH: sprawdzasz gdzie pochodna sie zeruje, jesli w tym punkcie dodatkowo zmienia znak to jest to ekstremum.
17 mar 20:26
Jerzy: f(x) = x3 f’(x) = 3x2 f’x) = 0 ,dla x = 0 Czy pochodna zmienia znak w tym punkcie ?
Tomasz: O dziękuję wszystkim za rozjaśnienie emotka Już będę pamiętał o tym sprawdzaniu.
Tomasz: Jerzy właśnie nie, dzięki!
ICSP: Chodzi o to, że równanie: f'(x) = 0 nie wyznacza punktów które są ekstremami. Wyznacza ono natomiast punkty które są podejrzane o ekstremum. Jako przykład podałem Ci f(x) = x3 i x0 = 0 Punkt x0 jest pierwiastkiem pierwszej pochodnej, ale w tym punkcie nie mamy ekstremum, tylko tak zwany punkt przegięcia. Dlatego niezależnie czy masz przykład bez parametru czy też z parametrem, musisz sprawdzić czy w danym punkcie znajduje się ekstremum czy też punkt przegięcia.
17 mar 20:27
Jerzy: To może dopiezmy,że druga pochodna , czyli 6x zmienia znak ,a więc mamy punkt przegięcia.
17 mar 20:34
Tomasz: Rozumiem już, dziękuję bardzo za pomoc emotka
17 mar 20:39