Pochodne
Tomasz: Hej, krótkie pytanie
Robię zadania na pochodne z parametrem, treść brzmi:
"Dla jakiej wartości parametru m funkcja f(x) = =2x5 + mx3 + 28x + 2 ma ekstremum w punkcie x
=2
Znam zasadę i jak się je robi, ale nie rozumiem jednego: Dlaczego musimy sprawdzić, czy
rzeczywiście dla wyznaczonego m jest to ekstremum? Nie powinno to być jednoznacznie wyznaczone?
Dlaczego miałoby tam go nie być?
17 mar 20:05
ICSP: Zależy od tego którym sposobem badasz istnieje ekstremum.
17 mar 20:08
Tomasz: Sprawdzam kiedy pochodna osiąga wartośc 0 dla argumentu 2
17 mar 20:09
17 mar 20:10
ICSP: Weź funkcję:
f(x) = x3
Mam nadzieję, że znasz jej wykres.
Sprawdź czy ma ona ekstremum w pkt x0 = 0
Oczywiście za pomocą pochodnej.
17 mar 20:10
Tomasz: Oczywiście znam

Tylko nie wiem czy ten przykład dużo obrazuje − szczególnie że bez parametru
17 mar 20:13
ICSP: Sprawdziłeś czy ma ekstremum?
Zabrałem parametr aby uprościć sprawę.
17 mar 20:16
Tomasz: Hmm wychodzi że dla x = 0 pochodna wynosi 0, także chyba przykład trafiony
17 mar 20:22
Tomasz: Czyli pochodna może wynosić 0 dla argumentu w przypadku gdy jej wykres odbija się w tym miejscu
od osi Ox rozumiem?
17 mar 20:23
Jerzy:
Zerowanie się pierwszej pochodnej,to warunek konieczny,a zmiana znaku wystarczający.
17 mar 20:23
Tomasz: Sorry, zawiłe pytanie zadałem. Chodzi jedynie o to, że pochodna może się zerować dla pewnych
argumentów, ale jej wykres nie zmienia znaku i to trzeba sprawdzić tak?
17 mar 20:25
HGH: sprawdzasz gdzie pochodna sie zeruje, jesli w tym punkcie dodatkowo zmienia znak to jest to
ekstremum.
17 mar 20:26
Jerzy:
f(x) = x3
f’(x) = 3x2
f’x) = 0 ,dla x = 0
Czy pochodna zmienia znak w tym punkcie ?
17 mar 20:26
Tomasz: O dziękuję wszystkim za rozjaśnienie

Już będę pamiętał o tym sprawdzaniu.
17 mar 20:26
Tomasz: Jerzy właśnie nie, dzięki!
17 mar 20:26
ICSP: Chodzi o to, że równanie:
f'(x) = 0
nie wyznacza punktów które są ekstremami.
Wyznacza ono natomiast punkty które są podejrzane o ekstremum.
Jako przykład podałem Ci f(x) = x3 i x0 = 0
Punkt x0 jest pierwiastkiem pierwszej pochodnej, ale w tym punkcie nie mamy ekstremum, tylko
tak zwany punkt przegięcia.
Dlatego niezależnie czy masz przykład bez parametru czy też z parametrem, musisz sprawdzić czy
w danym punkcie znajduje się ekstremum czy też punkt przegięcia.
17 mar 20:27
Jerzy:
To może dopiezmy,że druga pochodna , czyli 6x zmienia znak ,a więc mamy punkt przegięcia.
17 mar 20:34
Tomasz: Rozumiem już, dziękuję bardzo za pomoc
17 mar 20:39