Równanie Liczb Zespolonych. Nie wiem gdzie mam bląd...
Janko: |z|+z(sprzężone)−z=3−4i
Nie wiem gdzie popełniam błąd. Proszę o pomoc....
√x2+y2 + x−yi − x+yi = 3−4i /2 Pozbywam się pierwiastka poprzez obustronne
mnożenie
x2+y2 +(x−yi)2 − (x+yi)2 = (3−4i)2 Korzystam z wzorów skróconego mnożenia
x2+y2 + x2−2xyi+yi2 − x2+2xyi+yi2 = 32−2*3*4i+4i2
x2+y2 + x2−2xyi−y2 − x2+2xyi2−y2 = 9−24i−4 Zmieniłem znaki wiedząc, że i2 = −1
x2−y2= 9−24i−4
Tu pojawia się problem. Po redukcji wychodzi x2 =5 =√5 i to jest wynik właściwy, ale y jest za
duże.
Liczba nierzeczywista powinna wynieść 2 a tu wychodzi 24 po przyrównaniu wyniku do układu
równań.
Ktoś pomoże?
17 mar 02:10
Chińska podróba 6-latka: gościu jeśli ty oznaczasz z=x+yi to błąd już w pierwszej linii gdyż −z=−x−yi
17 mar 07:28
piotr: wróć do podstawówki, a liczby zespolone odłóż na później
kwadrat sumy (różnicy) to nie suma (różnica) kwadtatów (druga linijka)
17 mar 07:37
test: test
17 mar 09:40
wikt: test
17 mar 09:41
wikt: prosze usunac moje wpisy, dziekuje
17 mar 09:41
ICSP: |z| + z* − z = 3 − 4i
√x2 + y2 + x − yi − x − yi = 3 − 4i
√x2 + y2 − 2yi = 3 − 4i
√x2 + y2 = 3
2y = 4
x = ±√5 , y = 2
Twojego rozwiązania nie sprawdzam ze względu na zbyt dużą ilość błędów rachunkowych
17 mar 09:45
piotr: √x2+y2−2iy = 3−4i
dwie liczby zepolone są równe,
kiedy ich części rzeczywiste są równe i ich części urojone są równe:
⇒
√x2+y2 = 3 ∧ 2y=4
⇒
y=2
⇒
x=√5
i to już koniec
17 mar 09:53
Filip: jeszcze x=−√5, albo jak kto woli x=−2.2
17 mar 09:54