Wyznacz wartość parametru m
kasia: czesc, prosze o pomoc w wyznaczeniu wartosci parametru m, dla ktorych dziedzina funkcji jest
zbior liczb rzeczywistych
f(x)=√(m−1)x2 + (m−1)x + 1 musze podac najmniejsza i najwieksza wartosc parametru m
wiem, ze to co pod pierwiastkiem ma byc ≥ 0, ale nie wiem co zrobic z funkcja liniowa poza tym,
ze m≠1
17 mar 16:12
ite: Funkcję liniową otrzymasz dla m=1. Sprawdź, jaką będzie wtedy mieć funkcja podpierwiastkowa.
17 mar 16:18
ICSP: Przepadek dla
funkcji liniowej: m = 1 − wystarczy podstawić i wyznaczyć dziedzinę
funkcji kwadratowej: m ≠ 1 − aby dziedziną funkcji f w tym przypadku był zbiór liczb
rzeczywistych to funkcja kwadratowa znajdująca się pod pierwiastkiem musi przyjmować
tylko wartości dodatnie.
Popatrz na wykresy różnych funkcji kwadratowych i postaraj się znaleźć odpowiednie warunki (na
współczynnik a oraz na wyróżnik (Δ))
17 mar 16:18
ite: * jaką postać będzie wtedy mieć
17 mar 16:19
6latek: Dla funkcji kwadratowej musi być
a>0 i Δ<0
17 mar 16:32
kasia: dziekuje za pomoc
17 mar 16:36