indukcja
indukcja:
wykaz indukcyjnie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑i=0n |
| = |
| − |
| |
| | i(i+1)(i+2)(i+3) | | 18 | | 3(n+1)(n+2)(n+3) | |
1) Podstawa infukcyjna P(1)
| | 1 | |
U{1*2*3*4}= |
| −U{3*2*3*4} |
| | 18 | |
tutaj mam problem ponizej
2) krok indukcyjny
P(n−1)=>P(n)
| | 1 | | 1 | |
∑i=0n−1 |
| + |
| |
| | i(i+1)(i+2)(i+3) | | n(n+1)(n+2)(n+3) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| + |
| |
| | 18 | | 3n(n+1)(n+2) | | n(n+1)(n+2)(n+3) | |
| | 1 | | n+3+3 | |
= |
| − |
| |
| | 18 | | 3n(n+1)(n+2)(n+3) | |
Nie moge za chiny dojsc do prawej strony, wie ktos gdzie blad jest?
17 mar 11:46
indukcja:
oczywiscie dla i=1
17 mar 11:51
ICSP: Dlaczego w liczniku jest zatem
+ (n+3)?
17 mar 11:52
ICSP: zapisz tak:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| − |
| |
| 18 | | n(n+1)(n+2)(n+3) | | 3n(n+1)(n+2) | |
Wtedy łatwiej będzie zobaczyć gdzie jest błąd.
17 mar 11:54
indukcja: dziekuje panie icsp, natomiast teraz dostaje n w liczniku i nie wiem co z nim zrobic,
pozdrawiam, licze na odpowiedz
17 mar 14:04
ICSP: skróć z n które jest w mianowniku.
17 mar 14:07