parametr
olik: rozwiąż równanie w zależności od parametru p i q
px+5=2x+g
1 rozwiązanie gdy p≠2
sprzeczne gdy p=2
nieskończenie wiele rozwiązań gdy p=2 q=−5 czy dobrze ?
17 mar 23:35
6latek: No nie dla p=2 dostajesz przeciez dzielenie przez 0
17 mar 23:39
olik: no to będzie właśnie sprzeczne
17 mar 23:40
6latek: A co napisalas dla nieskonczenie wiele rozwiazan?
17 mar 23:42
olik: no zglupialem po lewej będzie x(p−2)=q+5
czyli gdy p=2 to po lewo jest zero a gdy po prawej za q −5 to tez wyjdzie zero czyli 0=0 i jest
nieskończenie wiele rozwiązan
17 mar 23:45
6latek: Wedlug mnie tak
0 rozwiazn dla p=2
1 rozwiazanie dla q∊R i p∊R\{2}
17 mar 23:46
olik: czyli nie ma nieskończenie wielu rozwiązań ?
17 mar 23:48
6latek: No jesli zostawiles w tej postaci to tak bedzie dla nieskonczenie wiele rozwiazan
ja rozpatrywalem rownanie ktore napisales na poczatku
17 mar 23:50
olik: sory zamiast pomóc namieszałeś
17 mar 23:56
6latek: px+5=2x+q
px−2x=q−5
x(p−2)=q−5
dla p=2 i q=5 masz 0=0 nieskoczenie wiele rozwiazan
Dla p=2 i q≠5 sprzeczne bp masz 0= coś tam
Dla p≠2 i q∊R masz jedno rozwiazanie
Dla tej postaci
18 mar 00:16
6latek: Prosze zeby ktos jeszcze to sprawdzil i ewentualnie poprawil jesli trzeba
Dziękuje .
18 mar 00:32
olik: oczywiście jakie błędy mam znak przy q ehhh dzieki
18 mar 00:35