Granica
Kraterek: Proszę o pomoc w policzeniu granicy następującej funkcji przy x dążącym do nieskończoności
(powinna wyjść 0, nie wiem jak tego dowieść):
17 mar 12:04
piotr: | | 2x2−4−x√4x2+1 | | 2x2−4−2x2√1+1/(4x2) | |
= |
| = |
| |
| | 2√4x2+1 | | 4x√1+1/(4x2) | |
x→+
∞
→x→+
∞
=0
17 mar 13:07
Kraterek: Dzięki, ale przecież, jeśli wyłączymy x2 w liczniku, to zostanie w liczniku x, który dąży do
nieskończoności, a więc wychodzi nieskończoność, a nie 0.
Na rysunku widać, że ta funkcja dąży do zera, ale jak to policzyć?
17 mar 17:09
Jerzy:
2x2 − 4 − 2x2 = − 4
17 mar 18:22
Kraterek: Niby tak... Magia obliczania granic...

Dziękuję!
17 mar 21:50