matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 17.10.2019
Zadania
Odp.
2
mati:
:::rysunek::: Miałem obliczyć x i y, wyszło mi, że x = 9/2 i y = 9/4, uzywalem twierdzenia talesa. Czy wyniki
1
Hej:
Hej, zaczynam właśnie toplogie obliczeniową na 3 roku studiów i nie za bardzo wiem z czego się uczyć,
6
===:
zapisz porządnie treść zadania
2
Heniu:
W trapez o polu S i kątach przy dłuższej podstawie o miarach x i 3x wpisano okrąg. Oblicz promień tego okręgu.
1
qwerty:
4. Zaznaczy na płaszczyznie zespolonej zbiory liczb speªniaj¡cych warunki: a) z = ż; b) z = −ż; ; c) z + ż = 2; d) z − ż = 4i; e) Im z ≤ 2; f) |Re z| ≤ 1;
1
Werson:
8
2
K
8
= 100000 (1+
)
8
100
8
K
4*1
= 100000 (1 +
)
4
100
4
Mexi:
a|x
2
−2|=x
2
−1
3
kubakuba:
Bardzo pilne bo jutro sprawdzian
x − 3
F(x) =
* x + 3
| 3 − x |
7
Ola:
Oblicz wyznacznik podanej macierzy gdzie a,b,c,d,e sa liczbami rzeczywistymi
5
Magda:
Ze zbioru liczb całkowitych spełniających nierówność x2−8x ≤0 a)oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch liczb których suma wynosi 8
2
olek:
2 do potęgi−3 −4 do potęgi 0= [−2 i 1/2]do potęgi 2=
8
Jerzy:
1) Δ > 0
3
Magda:
Oblicz prawdopodobieństwo że losujac jednoczesnie dwie liczby ze zbioru Z={−2,−1,0,1,2,3,4} wylosujemy dwa miejsca zerowe funkcji W(x)=x2+x2−4x−4
0
mm:
wykaż że funkcja jest okresowa f(x)=2sin
3
(x)
3
minip:
Rozwiąż nierówność Proszę o wytłumaczenie mi tego bo nie ogarniam.
2
Dominik:
:::rysunek::: Czy ktoś wie jak nazywa się taka "linia średnia"? punkty to konkretne wartości. Nie mogę
2
ddw:
Cześć! Nie wiem jak "znormalizować' tą liczbę zespoloną, abym mógł mieć ją w postaci a+bi
6
takei:
k
2
+ 6k + 25
≥ 8
k + 3
1
Weronika:
Wykaz, ze liczba 5
5
0+5
5
1+5
5
2+5
5
3 jest podzielna przez 13.
7
xyz:
W zawodach szachowych bierze udział pewna liczba zawodników,którzy rozegrali 84 partie. Ilu było uczestników zawodów szachowych, jeżeli dwaj spośród nich wycofali się z zawodów
2
Nikto0:
Witam. Nie wiem dlaczego w tym zadaniu x należy w niektórych przypadkach do zbioru pustego. Treśc zadania
1
Joshu:
z
4
= (−1+2z)
4
1
olek:
7do potęgi 0 minus 3 do potęgi −2=
8
jc:
Twierdzenie o granicy ilorazu ma założenia. Jeśli a
n
→a, b
n
→b, b
n
≠0, b≠0, to a
n
/b
n
→a/b.
2
adixon:
Witam. Gdzie moge znalezc informacje nt. wyliczania z definicji np. dlugoeci okregu, powierzchni kola, powierzchni bocznej walca. Chodzi mi o wyliczanie tego typu rzeczy z calek
9
Julaa:
Punkty A=(0, 4) i D=(3, 5) są wierzcholkami trapezu rownoramiennego ABCD. Podstawy trapezu są prostopadłe do prostej o równaniu x−y−6=0, do której należy punkt C. Wyznacz współrzędne
7
tomek:
Dzień dobry, chciałbym zapytać czy dobrze zrobiłem te trzy przykłady 3. A={xeR:x≤4}, B={xeR:0≤x<8
5
Marcin:
Narysuj wykres funkcji