Julaa: Punkty A=(0, 4) i D=(3, 5) są wierzcholkami trapezu rownoramiennego ABCD. Podstawy trapezu są
prostopadłe do prostej o równaniu x−y−6=0, do której należy punkt C. Wyznacz współrzędne
pozostałych wierzchołków i oblicz jego pole.
17 paź 10:55
KLZ: Prosze zrobic najpierw rysunek do zadania
Skorzystaj z tego ze trapez rownoramienny ma os symetrii
17 paź 11:09
Jerzy:

1) równania prostych prostopadłych do prostej x − y − 6 = 0 , przechodzących przez A i B
2) wyznaczenie współrzednych punktu C
3) równanie symetralnej odcinka AC ( różowa)
4) równanie okregu o środku K i promieniu KA , w przecięciu z prostą AD wyznaczasz punk D
17 paź 11:09
Julaa: @Jerzy punkt D jest już podany, rozwiązanie nie jest kompletne.
17 paź 11:16
KLZ:
17 paź 11:18
Jerzy:
@Julaa , faktycznie , ale zamień na moim rysunku punkt B z punktem D i rozwiązuj dalej,
Zamiast współrzędnych punktu D , szukaj współrzedne punktu B
17 paź 11:21
Julaa: Punkty C=(7, 1) i B=(6, − 2) mi wyszło, ale twórca zadania podaję również drugi punkt B=(4, 0)
dla którego wychodziloby, że dana figura jest rownoleglobokiem. Ale nie wiem jak do tego
dojść.
17 paź 11:23
Julaa: Ktoś ma jakiś pomysł?
17 paź 16:11
Pitbull puppies forever!:
z punktu C gdy go znajdziesz , zakreślisz o okrąg o promieniu równym odległości AB i ten okrąg
przetnie prostą
przechodzącą przez A w dwóch punktach, stąd dwa rozwiązania
17 paź 16:47
Jerzy:
Masz dobrze,a równelogłobok jest też trapezem.
17 paź 16:57