Bardzo pilne na studia
qwerty: 4. Zaznaczy na płaszczyznie zespolonej zbiory liczb speªniaj¡cych warunki:
a) z = ż; b) z = −ż; ; c) z + ż = 2; d) z − ż = 4i; e) Im z ≤ 2; f) |Re z| ≤ 1;
g) Re z = Im z; h) Re(z2) = 0; i) Im(z2) = 0; h) Re[(1 − i)z] = 2.
5. Zaznaczy¢ liczby na pªaszczy¹nie zespolonej i zapisa¢ je w postaci trygonometrycznej:
a) 5 + 5i; b) −3 + 3√3i; c) −1 − i; d) 8√3 − 8i.
6. Zaznaczy¢ na pªaszczy¹nie zespolonej zbiór liczb z, dla których liczba U{ z − 1}
{z + i}
jest:
a) czysto rzeczywista; b) czysto urojona (wykorzysta¢ zad. 4. a), b) i wªasno±ci sprz¦»enia).
17 paź 21:51
bez pośpiechu: dużo tego zadali z dnia na dzień
17 paź 21:55
janek191:

5.
a) 5 + 5 i = z
I z I =
√25*2 = 5
√2
zatem
| | π | | π | |
z = 5√2*(cos |
| + i sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
18 paź 09:52