Macierze , błagam o pomoc! próbuje rozwiazywac ale nie wychodzi....
Ola: Oblicz wyznacznik podanej macierzy gdzie a,b,c,d,e sa liczbami rzeczywistymi
1+a b c d e
a 1+b c d e
a b 1+c d e
a b c 1+d e
a b c d 1+e
17 paź 20:10
Bleee:
To pokaż jak liczysz
17 paź 20:33
jc: Wychodzi 1+a+b+c+d+e.
17 paź 20:47
jc: a,b,c,d,e to dowolne symbole spełniające zwykłe zasady działań, nie znaczenia,
czy to liczby i jaki, czy coś innego.
17 paź 20:48
Ola: Próbuje skreslac wiersze i je przestawiac ale cokolwiek nie zrobie to zawsze cos mi nie
wychodzi, moglbys wyslac co zrobiles proszę?
17 paź 21:00
jc:
Każda kolumna jest sumą dwóch kolumn, np. pierwsza kolumna
=
1 a
0 a
0 + a
0 a
0 a
Zapisując w podobny sposób wszystkie kolumny widzimy, że wyznacznik
jest sumą 32 wyznaczników, ale większość = 0. Tak jest z wyznacznikami
w których zostaną dwie kolumny wypełnione literami.
Co zostaje?
Wyznacznik z macierzy jednostkowej +
wyznacznik z macierzy jednostkowej z pierwszą kolumną zamienioną na same litery a
+ itd.
Dlatego wynik = 1 + a + b + c + d + e.
17 paź 21:25
jc: A jak chcesz bardziej tradycyjnie ...
Dodajemy wszystkie kolumny do pierwszej i wyciągamy 1+a+b+c + d+ e.
Następnie mnożymy pierwszą kolumnę przez b i odejmujemy od drugiej,
przez c i odejmujemy od trzeciej itd.
Otrzymamy
1 0 0 0 0
1 1 0 0 0
1 0 1 0 0
1 0 0 1 0
1 0 0 0 1
Jak chcesz, możesz pierwszy wiersz odjąć od pozostałych
i zostanie Ci wyznacznik z macierzy jednostkowej = 1,
17 paź 21:32
Ola: dziękuję <3
17 paź 22:36