Prawdopodobienstwo
Magda: Oblicz prawdopodobieństwo że losujac jednoczesnie dwie liczby ze zbioru Z={−2,−1,0,1,2,3,4}
wylosujemy dwa miejsca zerowe funkcji W(x)=x2+x2−4x−4
17 paź 19:38
Eta:
W zbiorze Z mamy siedem liczb
Ω − zbiór zdarzeń elementarnych, które są dwuelementowymi kombinacjami ze zbioru
siedmio elementowego
W(x)=0 ⇒ x
2(x+1)−4(x+1)=0 ⇒ (x+1)(x
2−4)=0
x∊{−2,−1,2}
A−− zdarzenie polegające na wylosowaniu dwóch liczb jednocześnie ze zbioru {−2,−1,2}
=============
17 paź 20:20
Magda: Dzięki bardzo
17 paź 20:34
Eta:
Na zdrowie ...
17 paź 20:35