Parametr
KLZ:

jeden pierwiastek jest dodatni a drugi mniejszy od (−1)
rownanie jest takie x
2−(m−1)x+2m−5=0
Trzeba wypisac warunki
Mysle
1) Δ>0
2)f(−1)<0
x
1<−1 to x
1+1<0 bedzie ujemny
x
2>0 dodatni
Tutaj bym dal warunek
3) x
1*x
2<0
4) x
w>−1
czy dobre ?
17 paź 22:01
KLZ: Chociaz ten ostatni jest zly bo jak bedzie np x1=−6 x2=1
to xw<−1
w ogole byl go nie bral pod uwage
17 paź 22:03
KLZ: czy nalezy tez wziac pod uwage warunek f(0)<0?
17 paź 22:31
===:
zapisz porządnie treść zadania
17 paź 23:28
Pan Kalafior:
To znaczy że nasz wielomian ma być ujemny dla −1≤x≤0.
Czyli f(−1), f(0) mają być ujemne (f(x) to ten wielomian).
18 paź 01:07
Pan Kalafior:
Nawet delty nie trzeba dodawać, wystarczą te warunki f(−1), f(0) < 0.
18 paź 01:09
Blee:
Pisząc:
f(−1) < 0 de facto 'załatwiasz' warunki: Δ>0 (bo inaczej funkcja by nie przyjmowała wartości
ujemnej dla x=−1) oraz x1 < −1 ∧ x2 > −1 (ten sam argument)
Więc takie oto warunki:
1. f(−1) < 0
2. x1*x2 < 0
tyle wystarczy aby mieć zagwarantowane:
a) dwa pierwiastki
b) jeden z nich jest mniejszy od −1
c) drugi przyjmuje wartość dodatnią
18 paź 01:53
KLZ: dziekuje
18 paź 08:52
KLZ: Rysuje sobie sytuacje i staram sie do tego dobierac warunki
Mysle ze taki sposob jest dobry
===
Tresc
Dla jakiej wartosci parametru m i m∊R rowmamie
x2−(m−1)x+2m−5=0 ma dwa rozwiazania rzeczywiste z ktorych jedno jest mniejsze od (−1) a
drugie dodatnie .
18 paź 09:25