matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.10.2020
Zadania
Odp.
8
marek oo:
1 _______________
3
szymon:
π
sin(2x−
)= U
√
−3
{2}
6
0
anonim123:
witam. Ktoś tutaj zna AutoCad? Czym jest przeskalowanie zawartości? Czy tym możemy zmieniać skalę z jednego do drugiego pliku?
1
BoosterXS:
W trójkącie równobocznym ABC na bokach AB i BC wybrano odpowiednio punkty P i Q tak, że
8
#60;FML#62;:
Zbadaj monotonicznosc ciągu o wyrazie ogólnym:
7
Jagoda :
Ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym przebywając kolejno 2 równe odcinki s=15m w czasie t1 =2s i t2=1s. Znajdź przyspieszenie ciała i prędkość na początku pierwszego
8
Jagoda :
Ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym przebywając kolejno 2 równe odcinki s=15m w czasie t1 =2s i t2=1s. Znajdź przyspieszenie ciała i prędkość na początku pierwszego
7
Landryna:
dR
c
L
d2
√
c
=
dL
dL
Pokaże ktoś mi jak policzyć pochodną cząstkową z tego wyrażenia?
2
tomwil:
Dla jakich wartości parametru a wielomiany u i w są równe? a) u(x)=(ax−1)(ax+2), w(x)=9x
2
−3x−2
1
ALBA:
Pokazać, że dla dowolnych zbiorów A∩B⊂A, A∩B⊂B.
0
ALBA:
Podać przykłady zbiorów, dla których zachodzi inkluzja: A∪B⊂A, B⊂A∩B oraz takich, dla których to nie zachodzi.
4
Jagoda :
Samochód porusza się z prędkością 18km/h a następnie w czasie 10s przyspiesza do prędkości 54km/h, dalej porusza się z tą prędkością. Oblicz średnią prędkość na dystansie 550m liczonym
1
Ala:
Hey
Mam jedno stwierdzenie do opracowania:
4
Kacper:
Zadanie 3. Stosując twierdzenie o ciągu monotonicznym i ograniczonym, zbadaj zbieżność podanych ciągów:
2
tomwil:
naszkicuj wykres funkcji f i g. podaj dziedzine i rownania asymptot wykresu funkcji g. f(x)=−(3/x), g(x)= −(3/x)−2
1
hubik:
Hej, może mi ktoś powiedzieć gdzie mam błąd w obliczeniach? z,w ∊ C
3
Marcin:
Cześć.
2
Kuba152:
Rozwiąż układ równań