Zbadaj monotonicznosc ciągu o wyrazie ogólnym: an = n ^ (-1) ^ n
#60;FML#62;: Zbadaj monotonicznosc ciągu o wyrazie ogólnym:
an = n( −1 )n
Czy mógłby ktoś rozpisać i wytłumaczyć jak dla głupiego ( czyli dla mnie ).. bo niestety nic
nie rozumiem z analizy matematycznej :'(
Z góry dzięki..
15 paź 17:35
Adamm:
a2n = 2n → ∞
a2n+1 = (2n+1)−1 → 0
dwa podciągi zbieżne do różnych granic
ciągi monotoniczne mogą mieć tylko jedną granicę (nieskończoną lub nie)
15 paź 17:39
FML: Nie bardzo rozumiem.. skąd się nagle wzieło a2n ?
15 paź 17:43
Adamm: wzięło się?
15 paź 18:09
FML: Dlaczego policzenie pochodnych tych dwóch ciągów, które sobie założyłeś wystarczy, żeby
stwierdzić, że ten orginalny nie jest monotoniczny ?
15 paź 18:26
FML: Tfuu.. nie pochodnych.. tylko granic.. wybacz pomyłke
15 paź 18:31
wredulus_pospolitus:
pochodnych

jakich znów pochodnych

Adamm po prostu wiedział (patrząc na wyraz ogólny ciągu), że ten ciąg nie jest monotoniczny.
Zauważył (co łatwo wywnioskować), że mamy tutaj dwa podciągi:
1) dla n parzystych
2) dla n nieparzystych
dlatego podał dwa podciągi:
a
2n (czyli indeksy parzyste) i a
2n+1 (czyli indeksy nieparzyste)
15 paź 18:40
FML: Yhm.. ok dzięki.. już chyba mniej/więcej rozumiem o co chodzi.. co nie zmienia faktu, że sam
bym nigdy tego nie wymyślił
15 paź 18:51
Mila:
a
n=n
(−1)n
1) Próbujemy obliczyć kilka początkowych wyrazów:
a
1=1
(−1)1=1
a
2=2
(−1)2=2
1=2
a
4=4
ciąg nie jest monotoniczny
15 paź 19:25