Prędkości
Jagoda : Samochód porusza się z prędkością 18km/h a następnie w czasie 10s przyspiesza do prędkości
54km/h, dalej porusza się z tą prędkością. Oblicz średnią prędkość na dystansie 550m liczonym
od początku przyspieszania.
Odp. V=13,75m/s
15 paź 14:25
ABC:
18km/h =5m/s
54km/h=15m/s
ΔV=10m/s Δt=10s
droga przebyta w ruchu jednostajnie przyspieszonym
| | aΔt2 | |
S=V0Δt+ |
| =5*10+100/2= 100 [m] |
| | 2 | |
droga przebyta ruchem jednostajnym 550m−100m=450 m
czas w ruchu jednostajnym 450 m / 15m/s =30s
całkowity czas ruchu 10s+30s=40s
prędkość średnia 550m / 40 s = 13,75m/s
u mojej koleżanki która uczy fizyki 3+ by było za takie rozwiązanie , a może i więcej
15 paź 14:59
Jagoda : Dziękuję bardzo ❤
15 paź 15:44
Jagoda : Dziękuję bardzo ❤
15 paź 15:44
daras: @ABC ja bym odjął "+" za [m]
15 paź 22:00