Prędkość
Jagoda : Ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym przebywając kolejno 2 równe odcinki s=15m
w czasie t1 =2s i t2=1s. Znajdź przyspieszenie ciała i prędkość na początku pierwszego
odcinka.
15 paź 15:53
daras: są tylko 2 wzory, które na pewno znasz więc ...
wystarczy pomyśleć i je zastosować:
v
1 = v
o +at
1
v
2 = v
1 + at
2
15 paź 21:56
Jagoda : A może troszkę więcej szczegółów jakbyś mógł?
15 paź 22:10
Jagoda : Będę bardzo wdzięczna 😊
15 paź 22:10
daras: A konkretnie jakich
15 paź 22:14
daras: masz 4 r−nia i 4 niewiadome
15 paź 22:14
daras: Po podstawieniu masz tu w prostszej postaci:
15 = 2vo +2a
15 = v1 + 0,5a
v1 = vo + 2a
v2 = v1 + a
15 paź 22:19
daras: a skoro pytanie jest tylko o V
o i a, to nawet to ostatnie nie będzie potrzebne
dalej chyba już sobie poradzisz?
![emotka](emots/1/mruga.gif)
masz odp.? bo liczę w pamięci i wyszło
| m | | m | |
a = 5 |
| , vo = 2,5 |
| |
| s2 | | s | |
15 paź 22:23
Jagoda : Dobra teraz dam raczej rade, dziękuję bardzo ❤
15 paź 22:28