Dla jakich wartości parametru a wielomiany u i w są równe?
tomwil: Dla jakich wartości parametru a wielomiany u i w są równe?
a) u(x)=(ax−1)(ax+2), w(x)=9x2−3x−2
b) u(x)=(x2−a)(ax+1), w(x)=2x3+x2−4x−2
c) u(x)= −x3+(a3+a)x+1, w(x)=ax3−2x+a2
15 paź 15:05
Julia741: Wymnóż wielomiany zapisane w postaci ilocyznowej i przyrównaj odpowiednie współczynniki stojące
przy x'ach w tej samej potędze.
15 paź 15:07
Eta:
a) 9x2−3x−2= (−3x−1)(−3x+2)
a= −3
b) x2(2x+1)−2(2x+1) = (x2−2)(2x+1)
a=2
c) a=−1
15 paź 22:58
cd: u(x) = (x2−a)(ax+1) w(x) = 9x2 − 3x −2
12 kwi 20:34
PATMAT16: Możesz również tak.
a) u(x)=(ax−1)(ax+2) w(x)=9x
2−3x−2
u(x)=a
2x
2+2ax−ax−2
u(x)=a
2x
2+ax−2
Zauważ, że wielomiany będą równe, gdy współczynniki "a" w wielomianie u(x) będą odpowiadały
współczynnikom w wielomianie w(x).
u(x)=a
2x
2+ax−2
w(x)=9x
2−3x−2
Więc:
Pierwszy warunek:
a
2=9 / /
√
a=3 ∉( nie spełnia drugiego warunku) v a=−3
Drugi warunek:
a=−3
Jak widzisz tylko jedno rozwiązanie spełnia dwa warunki. Wielomiany są równe dla a=−3.
Analogicznie możesz rozwiązać kolejne przykłady
12 kwi 23:51
chichi:
"a=3 ∉( nie spełnia drugiego warunku) " co to jest?
13 kwi 00:18
marek : c) u(x)= −x3+(a3+a)x+1, w(x)=ax3−2x+a2
27 maj 18:17
Jinxia:
Popraw.
Masz po lewej ( Wpisz a otrzymasz )
27 maj 19:02