pochodna cząstkowa
Landryna: Pokaże ktoś mi jak policzyć pochodną cząstkową z tego wyrażenia?
15 paź 15:45
15 paź 15:49
Landryna: Dziękuje pięknie, mógłby Pan wybaczyć ale czy napisał by Pan nadole jakie operacje wykonał?
15 paź 15:54
Landryna: Patrząc tak bez komentarza mało co rozumiem a warto zrozumieć i nie pytać w przyszłości
15 paź 15:54
ICSP: | | 1 | | 2 | | 2 | | 1 | |
(2√L/c)L = (2 |
| * √L)L = |
| * (√L)L = |
| * |
| = |
| | √c | | √c | | √c | | 2√L | |
| | 1 | | 1 | | √L/c | |
= |
| = |
| = |
| |
| | √Lc | | c√L/c | | L | |
15 paź 15:59
Landryna: | | | |
A tak jeszcze zapytam, czy pochodna z |
| będzie wynosiła.... |
| | dc | |
Tutaj stanęłam:
15 paź 16:20
ICSP: | | 1 | |
= (2√L/c)c = 2√L * ( |
| )c = 2√L * (c−1/2)c = −√L * c−3/2 = |
| | √c | |
| | −√L | | −√L/c | |
= |
| = |
| = −√L/c3 |
| | √c3 | | c | |
15 paź 16:24
Landryna: Dziękuje ślicznie za pomoc!
15 paź 17:08