Kulis18: Witam mam problem z zadaniem z elektrotechniki (liczby zespolone) a mianowicie jak obliczyc (chodzi tu tylko o przeksztalcenie, wiec zadanie czysto matematyczne) :
Ewa: Prosba o pomoc w rozwiazaniu zadania. Z urny zawierającej 6 kul białych, 5 czarnych losujemy 1 i bez ogladania przekladamy ja
Kamusia: podaj przykład takiego równania o współczynnikach całkowitych, aby jednym z jego pierwiastków była liczba 1+√2+√3 z góry dziękuje za pomoc
Kamusia: Podaj przykład wielomianu o współczynnikach całkowitych, którego pierwiastkami są liczby -√2, √2 i 1
Olaa: mam problem z ostrosłupem prawidłowym sześciokątnym niewiem jaka bedzie krawędz boczna , krutsza przekątna, krawędz podstawy i dłuższa odległość do środka ostrosłupa jezeli
hmmmm: mam zbadać zbieżność szeregu:
nel: Grupa liczy 700 osób: 100 ma czarne włosy, 300 ma niebieskie oczy, 400 ukończyło 17 lat, 70 ma niebieskie oczy i ukończyło 18 lat, 60 ma czarne włosy i ukonczyło 18 lat, 50 ma
Olaa: Pan Kowalski w swoim ogrodzie zbudował szklarnię w kształcie czworościanu foremnego o wysokości 3 metrów. Obilcz jaką powieszchnie w ogrodzie pana Kowalskiego zajmuje ta
Ewa: Z urny zawierającej 6 kul białych, 5 czarnych losujemy 1 i bez ogladania przekladamy ja do drugiej urny zawierajacej 3 kule biale i 7 czarnych. Nastepnie losujemy 2 kule z
Ewa: Na egzamin przygotowano 40 zadan, z ktorych uczen losuje 3. Jezeli rozwiaze co najmniej 2 zadania to zda egzamin. Jakie jest prawdopodobienstwo tego, ze uczen zda egzamin jesli
Ewa: W klasie liczacej 30 uczniow, 12 wybralo do egzaminu historie, 10 matematyke i pozostali biologie. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacego na tym, ze sposro 3 wybranych
zosia: oblicz granice ciągów:
jOlka: Kto potrafi to rozwiazac? znalezc liczby rzeczywiste x,y spelniajace podane rownanie.
Kuba: 7x+1=3x byłbym wdzięczny gdyby ktoś pokazał mi jak sie z takim fantem uporac
ZIOMEK: JAK TO OBLICZYĆ? (X2+2X)2-X2=0
kasia: jak zapisać to w postaci iloczynu: x3-6x-4? i 2x3-3x2+1?
kasia: jak zapisać to w postaci iloczynu 7x4+ 3x3+2x2+3x-5 ?
moniatkd: jak zapisać ten wielomian w postaci iloczynu? : 3x4- 5x3 + 5x2- 5x+2 ?
maturzystka: dla jakich wartości parametrów a i b zbiorem rozwiązań nierówności (2a-b) x2 + (b-a2) x + 2a - 3> 0 z niewiadomą x jest przedział (-niesk.;1)
qqs: Witam! Mam takie pytanie, pierwszy raz spotkałem się z iloczynem kartezjańskim i dr podał nam def. : (x,y) c AxB <=> x należy do A i y należy do B
stasiek: Trapez i romb maja jednakowe wysokosci. Dlugosc boku rombu jest rowna dlugosci krotszej podstawy trapezu. Pole trapezu jest dwa razy wieksze od pola rombu. Oblicz stosunek
ruda: Wielomian W stopnia trzeciego jest podzielny przez dwumian (x-1), a jego wartość dla x=2 wynosi -2. Narysuj wykres funkcji R będącej resztą z dzielenia wielomianu W przez