zosia: oblicz granice ciągów:
1. n3 + 4n - 5
------------------- = dzielę licznik i mianownik przez n2.
3n2 - 1
Więc powstaje n : 3 = +niesk.
2. 5pn{4n2} + 2 * (-1)n ln n
------------------ = jedyne co wiem, że ln n / n = 1. kompletnie
nie wiem jak się
n
za to zabrać.
3. an
-------- n=1,2...
2bn
4. √4n3 + 1 : n3 + 1
5. n!
-----
nn
proszę o wskazówki...
12 paź 19:47
Jakub: 1. dobrze
4. dzielisz to co znajduje się pod pierwiastkiem przez n3 i to co zostanie dąży do 4
czyli po spierwiastkowaniu całość granica jest równa 2
12 paź 21:23
zosia: dzięki
ktoś pomoże mi w reszcie przykładów?
i ile wynosi (-1)n
--------
n
12 paź 21:45
Jakub: (-1)n = -1, 1, -1, 1, ...
czyli to jest ciąg ograniczony z góry przez 1, z dołu przez -1.
- 1 (-1)n 1
--- ≤ ------ ≤ -------
n n n
Po obu stronach masz ciągi zbieżne do 0, czyli na mocy twierdzenia o trzech ciągach twój
ciąg też jest też zbieżny do 0
12 paź 21:50
zosiaa: no tak tylko wg mnie pierw. wyraz to będzie 5 bo 5*1
a ln n / n = 1 ?
12 paź 21:56
b.: W 5. najłatwiej z kryterium d'Alemberta.
ln n/n nie równa się 1, ma granicę 0 przy n→∞.
Można to uzasadniać np. tak
ln n / n = ln (pierwiastek n-tego st z n) → ln 1 = 0,
bo (pierwiastek n-tego st z n)→1 i ln jest funkcją ciągłą.
13 paź 11:01
zosiaaa: czyli ten przykład będzie miał granicę 5? bo to pierwiastek n-tego st. z 4n
2 to podzielę
przez n
2 i wyjdzie pierw. n-tego st. z 4 tak więc = 1
5 + 0 + 0 = 5? tak?
a co z ciągiem numer 3.
13 paź 20:00
29 paź 17:41
saba: an= n : 3
n -obliczyć i wskazać czy ciąg jest rosnący czy malejacy(an+1-an)
granica ciągu: (p 2n
2 - n +5 - p 2n
2 + 3)
nie wiem jak się za to zabrać może mi ktoś pomóc
2 gru 14:03
bab: ∑210
3 gru 13:01
a: (1-3n)/(1-4n)
20 sty 17:11
wojt: (0,99n)/n+1
20 sty 22:49
%3Cpre%3E%3Cb%3Ewojt%3A%3C%2Fb%3E%20(0%2C99%3Csup%3En%3C%2Fsup%3E)%2Fn%2B1%0A%3C%2Fpre%3E
20 sty 22:49
%253Cpre%253E%253Cb%253Ewojt%253A%253C%252Fb%253E%2520(0%252C99%253Csup%253En%253C%252Fsup%253E)%252Fn%252B1%250A%253C%252Fpre%253E
20 sty 22:51
chbart: lim √n+√n-√n-√n
n→∞
8 lut 16:33
noga: lim (n!)2/(2n)!
n->∞
21 lut 18:16