jOlka: Kto potrafi to rozwiazac? znalezc liczby rzeczywiste x,y spelniajace podane rownanie.
1+yi/(x-2i) = 3i-1
w zbiorze liczb zespolonych rozwiazac;
2z+(1+i)modał z z=1-3i
z+1/(z-1)=-1
Prosze bardzo o pomoc
12 paź 18:47
:-):
2z+(1+i)modał z z=1-3i
2(x+iy)+(1+i)(x-yi)=1-3i
2x+2yi+x-yi+ix+y=1-3i
(3x+y)+i(y+x)=1-3i
3x+y=1
x+y=-3
x=2
y=-5
z+1/(z-1)=-1
(x+iy)+1/(x+iy-1)=-1/*(x+iy-1)
x2+xyi-x+xyi-y2-iy+x+iy=0
x2-y2+2xyi=0
x2=y2
x=y
xy=o
13 paź 18:20
:-): 1+yi/(x-2i) = 3i-1/*(x-2i)
x-2i+yi=(3i-1)*(x-2i)
x+i(y-2)==i(3x+2)+6-x
x=-x+6
y-2=3x+2
2x=6
x=3
y-2=9+2
y=13
13 paź 18:27
wiki: 18+x = −7
10 mar 21:18