moniatkd: jak zapisać ten wielomian w postaci iloczynu? :
3x4- 5x3 + 5x2- 5x+2 ?
7x4+ 3x3+2x2+3x-5 ?
x5-2x4+x2+x3+3 ?
12 paź 13:42
Jakub: 3x4 - 5x3 + 5x2 - 5x + 2 =
3x4 - 3x3 - 2x3 + 2x2 + 3x2 - 3x - 2x + 2 =
3x3(x-1) - 2x2(x-1) + 3x(x-1) - 2(x-1) =
(x-1) (3x3 - 2x2 + 3x - 2) =
(x-1) [ x2(3x-2) + (3x-1)] =
(x-1)(3x-2)(x2+1)
12 paź 14:40
aaa: W(x)=x2+x+x7+x4
20 cze 14:35
Jurek: consider the integral expression in x
P = x3 + x2 + ax + 1
wherwe a is rational number.
At a=? the value of P is rational number for any x which satisfies the equation
x2 + 2x − 2 = 0, and in this case the value of P is ?
nie rozumiem dokladnie o co chodzi, moze ktos pomoze
23 cze 19:18
Nienor: Masz problem z tłumaczeniem czy z zadaniem

Bo jak z tym drugim to ja nic nie chce narzucać, ale to polskie forum, więc wypadałoby
przetłumaczyć zadanie na język polski.
23 cze 19:21
Jurek:
chcialem to oddac w formie orginalnej , a porblem mam z zadaniem. Jesli potrzebujesz to
przetlumacze.
23 cze 19:26
Nienor: Nie, mi akurat nie musisz, ale strasznie mnie wkurza takie zakładanie, że angielski to każdy ma
znać.
Najpierw rozwiąż rónanie kwadratowe.
23 cze 19:28
kol: Ale angielski powinien być akurat zanan przez każdego..W końcu 75% populacji zna angielski więc
czemu nie ?
23 cze 19:31
Nienor: Wynikiem jest:
Δ=4+4*2=12
x=−1−√3
lub x=−1+√3
Podstaw pierwszy x do P:
1−3√3+9−3√3+1−2√3+9+a(√3−1)+1=21−8√3+a√3−a i to ma byc wymierne, więc:
−8+a=0 ⇒ a=8
P=21−8√3+8√3−8=13
i analogicznie dla tego drugiego x.
23 cze 19:34
Nienor: Nie, 80% dzisiejszych maturzystów wybiera ang. na maturze, ale to popicale nie znaczy, że
go autentycznie znają, po drugie starsze pokolenia znają niemiecki, rosyjski i francuski
bardziej i nie rozumiem, czemu mają być z tego powodu dyskryminowani.
23 cze 19:36
kol: Nikt nie mówi o żadnej dyskryminacji...ale popatrz sobie na większość materiałów do nauki
większość jest po angielsku, różnego rodzaju filmy edukacyjne również są po angielsku... i tak
teraz znajomośc jednego języka to nie powód do dumy a raczej do wstydu..
23 cze 19:39
Jurek: wyliczylem te pierwiastki ale co z nimi zrobic? Wstawic do rownania na P ?
23 cze 19:41
Nienor: Hmm... masz rację powinno się uczyć języków, ale nie każdy ma na to czas, nie każdy ma do tego
głowę. Znam takich co wymiatają, z np. matematyki, a języków w ząb.
Analizowałeś rozwiązanie
23 cze 19:43
Nienor: I jak

Patrz na rozwiązanie z 19:34
23 cze 19:48
Jurek: Cos sie nie zgadza ( w odpowiedzi jest a= −4, P=−1)
Czy nie pomieszales pierwiastkow przy podstawianiu ?.
23 cze 20:05
Nienor: Nieprzecze, że mogłam się pomylić w przekształceniach

Chodziło mi głównie o przekazanie idei rozwiązania.
23 cze 20:16
Jurek: Dzieki, zrozumialem o co chodzi.
23 cze 20:23
Nienor:
23 cze 20:39