Kulis18: Witam mam problem z zadaniem z elektrotechniki (liczby zespolone) a mianowicie jak
obliczyc (chodzi tu tylko o przeksztalcenie, wiec zadanie czysto matematyczne) :
Z=R(-j 1/wC)/R-j 1/wC
12 paź 22:25
Mycha: ale co trzeba wyliczyc


o co konkretnie chodzi
13 paź 17:32
Kulis18: przeksztalcic to rownanie tj usunac j z mianownika
13 paź 18:48
Mycha: kurcze ale nie widze w ktorym miejscu tu to j jest w mianowniku. to jest wszystko
pietrowy ulamek czy jak

jakbys to mogl rozdzielic ladnie nawiasami
13 paź 20:03
Kulis18: Z= R (-j 1/wc) / R -j 1/wc
14 paź 11:47
kulis18: to jest ulamek 4 pietrowy wiec rozdzielony /
14 paź 13:14
Mycha: no wlasnie o to mi chodzilo czy jest 4 pietrowy czy roznica ulamkow

wiec mamy
z=[R(-j1)/(wc)]*[wc/(R-j1)]
wc sie skraca i zostaje
z=R(-j1)/(R-j1)
mnozymy licznik i mianownik przez sprzezenie mianownika
z=R(-j1)(R+j1)/(R
2+1)
z=(R
2(-j1)+R)/R
2+1)
14 paź 16:25
Kulis18: i to jest ostateczne rozwiazanie ? () maja jakas inna funkcje niz normalnie ?
14 paź 19:11
Mycha: jezeli dobrze zrozumialam jak to ma wygladac to to jest ostateczna forma. pozbylismy sie
liczy urojonej z mianownika. nawiasy oddzielaja nam tylko licznik od mianownika. zeby
nie bylo pomylek
14 paź 21:17