Olaa: Pan Kowalski w swoim ogrodzie zbudował szklarnię w kształcie czworościanu foremnego o
wysokości 3 metrów. Obilcz jaką powieszchnie w ogrodzie pana Kowalskiego zajmuje ta
szklarnia.
12 paź 21:18
Jakub: Tutaj masz wzór na wysokość czworościanu foremnego:
992 Z niego wyliczysz krawędź "a"
czworościanu.
Jeżeli to czworościan to szklarnia składa się z trzech przystających trójkątów
równobocznych, których pole możesz policzyć z tego wzoru
856.
12 paź 21:27
Olaa: wiesz co cos mi chyba nie wyszło
12 paź 21:35
Olaa: bo wyszło mi ze a to 1/3
12 paź 21:39
Jakub: Bierzesz wzór ze strony
992
H = (
√6/3) a
przekształcasz i usuwasz niewymierność z mianownika
a = 3H/
√6 = 3
√6H/6
Za H wstawiasz 3
a = 3
√6*3/6 = 3
√6/2 no i masz krawędź a
12 paź 21:46
Olaa: sory ale tu nadal mi wychodzą niestwożone rzeczy
12 paź 22:14