maturzystka: dla jakich wartości parametrów a i b zbiorem rozwiązań nierówności
(2a-b) x2 + (b-a2) x + 2a - 3> 0 z niewiadomą x jest przedział (-niesk.;1)
12 paź 13:22
Jakub: Po lewej stronie nierówności masz funkcję kwadratową. Rozwiązaniem nierówności
kwadratowej jest przedział (liczba, liczba) lub suma przedziałów (-
∞,liczba)u(liczba,
∞).
Możesz się o tym przekonać czytając te rozwiązania (
1684)
Jak rozwiązaniem ma być przedział (-
∞;1) to nie może być to nierówność kwadratowa tylko
liniowa czyli
2a-b = 0
wtedy nierówność przyjmie postać
(b-a
2)x + 2a-3 > 0
Jak ta nierówność ma mieć rozwiązania x<1 to miejsce zerowe wyrażenia po lewej to 1
(b-a
2)*1 +2a-3 = 0
Masz już układ równań z niewiadomymi a i b
2a-b = 0
(b-a
2)+2a-3 = 0
tylko rozwiązać
12 paź 14:47
maturzystka: fakt, oż ja durna

dziękować
12 paź 15:35
maturzystka: ale zobacz, mamy rown. (2a-a2)x +2a-3>0
z ukladu obliczylam, ze a1=1 v a2=3
jak podstawiam do wzoru a1 wychodzi x>1
i d.pa blada:(
12 paź 15:45
maturzystka: ok juz wiem, zalozenia jeszcze brakuje
2a-a2 <0
zeby funkcja byla malejaca
12 paź 15:51
Jakub: No tak przy tym przedziale to funkcja musi być malejąca
12 paź 15:55