qqs: Witam! Mam takie pytanie, pierwszy raz spotkałem się z iloczynem kartezjańskim i dr podał
nam def. : (x,y) c AxB <=> x należy do A i y należy do B
i dostaliśmy zadanie aby wyznaczyć AxB oraz BxA a zbiory są następujące:
A = {(x,y) x2 + y2 =< 1}
B = {x należy do R ; |x|<1}
Moje pytanie jest następujące:
Czy ze zbioru a mam wziąć tylko x które spełniają nierówność, a później z B przyjąć, że
to nie jest x tylko y ? a później odwrotnie?
pozdrawiam
12 paź 11:03
b.: Tutaj trzeba uniknąć kłopotu z oznaczeniami:
ze zbioru A trzeba wziąć wszystkie możliwe elementy, czyli pary (x,y);
ze zbioru B też trzeba wziąć wszystkie możliwe elementy, czyli... no właśnie,
żeby uniknąć kłopotów, powiedzmy, że wszystkie z ze zbioru B,
no i tworzymy zbiór wszystkich możliwych par, czyli zbiór wszystkich elementów postaci
( (x,y) , z)
takich, że (x,y)∈A oraz z∈B.
Ten zbiór par to będzie szukany AxB.
12 paź 11:42
qqs: acha już chyba zaskoczyłem

dzięki za odpowiedź
12 paź 11:52
monia: liczba jest 9 jest miejscem zerowym funkcji f okreslonej wzorem f(x)=x2+mx+18.wynika z
tego ze :a).f(-3)=0 b).f(3)=0 c).f(2)=0 pomozcie mi
10 lut 17:37
monia: liczba jest 9 jest miejscem zerowym funkcji f okreslonej wzorem f(x)=x2+mx+18.wynika z
tego ze :a).f(-3)=0 b).f(3)=0 c).f(2)=0 pomozcie mi
10 lut 17:37