ruda: Wielomian W stopnia trzeciego jest podzielny przez dwumian (x-1), a jego wartość dla x=2
wynosi -2. Narysuj wykres funkcji R będącej resztą z dzielenia wielomianu W przez
trójmian x2 -3x+2
12 paź 08:30
b.: Co wiemy o W?
Skoro jest podzielny przez (x-1), to jest postaci
W(x)=(x-1)*(ax2+bx+c), gdzia a≠0.
Albo po prostu W(1)=0.
Wiemy też, że W(2)=-2.
Interesuje nas reszta z dzielenia W przez x2-3x+2, napiszmy:
(*) W(x)=I(x)*(x2-3x+2) + (dx+e),
gdzie dx+e jest szukaną resztą, a I(x) - ilorazem z dzielenia (który nas nie interesuje).
Do (*) warto podstawić za x pierwiastki wielomianu x2-3x+2, bo wtedy
nie będziemy musieli znać I(x).
I stąd da się już dostać rozwiązanie...
12 paź 11:47
ruda: życie mi uratowałeś/aś

dzieki
12 paź 13:18