matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kasia:
jak zapisać to w postaci iloczynu: x
3
-6x-4? i 2x
3
-3x
2
+1?
12 paź 15:13
Jakub:
x
3
- 6x - 4 = x
3
+2x
2
-2x
2
-4x-2x-4= x
2
(x+2)-2x(x+2)-2(x+2)= (x+2)(x
2
-2x-2) = (x+2)[(x-1)
2
-3] = (x+2)(x-1-
√
3
)(x-2+
√
3
)
12 paź 16:03