Ewa: W klasie liczacej 30 uczniow, 12 wybralo do egzaminu historie, 10 matematyke i pozostali
biologie. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia polegajacego na tym, ze sposro 3 wybranych
uczniow 2 zdaje matematyke a 1 biologie.
12 paź 20:32
Jakub: Na początku liczysz na ile sposobów można wybrać trzech uczniów z 30. Robisz to ze wzoru
na kombinacje (zobacz
1015)
|Ω| = C
330 dalej ze wzoru na
1015
2 uczniów z 10 zdających matematykę możesz wybrać na C
210 sposobów a jednego
zdającego biologię możesz wybrać na 8 sposobów. Czyli całe zdarzenie może zajść na
|A| = C
210 * 8 sposobów
Szukana prawdopodobieństwo to P(A) = |A| / |Ω|
Poczytaj też przykłady na
1748
12 paź 21:17
Ewa: dziekuje!
12 paź 21:45